Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

OSRH

Vojnikinja Jurić: Ispunjena sam ponosom što sam pripadnica Gardijske mehanizirane brigade
Poligon 'Crvena zemlja': Pauci počeli vježbu napadnom operacijom
 
Velebit 18
 
 

PRESS

 

 

 

Prvoga dana vojne vježbe Velebit 18 - združena snaga, pripadnici 3. mehanizirane bojne "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade izveli su u subotu 13. listopada 2018. prikaz napadne operacije na vojnom poligonu "Crvena zemlja" kod Knina uz uprabu borbenih oklopnih vozila Patria.

 

Kroz razrađeni scenarij mehanizirana satnija dobila je zadaću poraziti protivnika, izbiti do kraja crte napredovanja, osigurati je te provesti konsolidaciju i prijeći u obranu. Cijela napadna operacija provedena je u četiri faze.

...

Nakon prve faze uzbunjivanja i razmještanja u taktičko područje prikupljanja, uslijedila je napadna operacija pod nazivom "Kretanje do dodira". 

U trećoj, ujedno i najvažnijoj fazi operacije proveden je napad kojim su probijene prve linije protivnika nakon čega je koordiniranim djelovanjem borbenih oklopnih vozila Patria i pješačkih snaga uspješno zauzet objekt protivničke strane. U završnoj fazi operacije satnija je osigurala prostor te spremno nastavlja provedbu daljnjih zadaća.

Zamjenik zapovjednika Inženjerijske bojne satnik Robert Budimir Bekan kazao je kako su u potpunosti ostvareni ciljevi prvoga dana vježbe. 
"Provedena je obostrana taktička vježba kojom se predstavlja dostignuta razina osposobljenosti te integracija manevarskih snaga sa snagama borbene i borbeno-servisne potpore. Pred nama su još dva dana vježbe i siguran sam kako ćemo u potpunosti provesti zadane ciljeve i prikazati snagu i moć Hrvatske vojske", poručio je satnik Budimir Bekan.

Od trinaest borbenih oklopnih vozila Patria koje su sudjelovale na vježbi, članica posade u ulozi ciljača jedne od njih bila je i vojnikinja Jelena Jurić, koja tek nepune dvije godine nosi beretku "Pauka".

- sadržaj se nastavlja -

Velebit 18

"Ispunjena sam ponosom što sam pripadnica Gardijske mehanizirane brigade, a vježba je najbolje mjesto gdje možemo prikazati naše znanje, moć i osposobljenosti", rekla je vojnikinja Jurić.

Duh i ponos "Pauka" snažno se osjećao i kod satnika Maria Čagalja, zapovjednika 1. mehanizirane satnije. "Bio sam vojnik našeg legendarnog zapovjednika Andrije Matijaša Pauka i to uvijek s ponosom ističem mlađim naraštajima. Živim za ove vježbe jer me podsjećaju na pobjednički put "Pauka" u Domovinskom ratu", naglasio je satnik Čagalj.

Na "Gakovu" i pričuvnici u akciji

Na vojnom vježbalištu "Gakovo" u subotu, 13. listopada 2018., održana je demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 - združena snaga.

Vježbovnu skupinu na toj lokaciji čine djelatnici i pričuvnici iz 1. pješačke pukovnije (1. PjP), djelatnici Satnije specijalne vojne policije (SSVP)  i Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD). Uz sudjelovanje na vježbi, pripadnici 1. PjP provode i predmobilizacijsku obuku pričuve. Na vježbi na "Gakovu" ukupno sudjeluje 197 aktivnih i pričuvnih pripadnika Hrvatske vojske.

Između ostalih, demonstraciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop i drugi.

U sklopu demonstracije prikazani su rad na zapovjednom mjestu te detalji vezani uz obuku pričuvnika. Središnji događaj bio je prikaz operacije osiguranja, obrane, blokiranja i neutralizacije diverzantsko-terorističke skupine. Prema scenariju, obavještajni modul uočio je ubačenu terorističku skupinu. O tome je izvijestio Zapovjedništvo snaga "Sjever" smješteno na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju, koje je izdalo zapovijed zapovjedniku 1. PjP da svojom 1. satnijom izolira teroriste, potisne ih i opkoli ih uz pomoć pješačkog naoružanja te oklopnih vozila i onemogući im bijeg. Onesposobljavanje i uhićenje terorista te neutralizaciju minsko-eksplozivnih sredstava izvršili su pripadnici SSVP-a s pridodanim elementima iz Pukovnije vojne policije.  Na poprište događaja transportirani su vlastitim oklopnim vozilima i helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a u akciji su koristili i službene pse.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Nakon demonstracije, ministar Krstičević čestitao je svim sudionicima na postignutim rezultatima i pokazanim sposobnostima, izrazivši pritom posebno zadovoljstvo zbog sudjelovanja pričuvnih snaga u vježbi, kao i njihovog golemog odaziva. 


"Pričuva je dala velik doprinos u Domovinskom ratu, a danas nam je vaša pomoć itekako potrebna, pogotovo kada je riječ o pomoći narodu u nevolji. Znanja i vještine koje ćete ovdje osvježiti i naučiti od velikog su nam značaja budući da je ovo prilika za stvaranje sinergije s profesionalnim sastavom. Koncept pričuve gradimo sustavno, od samog početka mandata ove Vlade. Vodimo brigu da ste adekvatno opremljeni tijekom provedbe vježbe, a država je osigurala financijska sredstva za vas i vaše poslodavce zbog vaših dužnosti", istaknuo je ministar Krstičević, poručivši: "Vi ste dio obitelji Hrvatske vojske, Hrvatska vojska i naš narod računa upravo na vas, pripadnike pričuvnih postrojbi".

General Šundov zaključio je da su sudionici pokazali visoku razinu u pripremi, organizaciji i provedbi iznimno zahtjevne vježbe. "Do izražaja je došla koordinacija, koja je vježbu i učinila uspješnom", dodao je načelnik, najavivši nove stožerne analize vezane uz pričuvu, koja može uz obranu domovine pomoći i civilnim institucijama, pa čak u budućnosti sudjelovati i u međunarodnim misijama.

Pričuvni bojnik Dražen Katić istaknuo je kako se rado odazvao pozivu za sudjelovanjem u obuci i vježbi Velebit 18. Također, izrazio je zadovoljstvo razinom obuke, kao i pristupom njihovih instruktora iz aktivnog sastava.

Pričuvni desetnik Krešimir Končevski rekao je da se na poziv Hrvatske vojske dužan odazvati svatko tko prema Hrvatskoj osjeća odgovornost. Komentirajući vježbu, zaključio je: "Naša odlučnost je velika, dečki su fenomenalno pripremljeni i sretan sam koliko su ozbiljno shvatili svoju zadaću."

 

Velebit 18

 

PRESS - UCM

 

 

 Foto: 1. i 2. MORH/T.Brandt, 3. MORH/M.Čobanović

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 349 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com