Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

OSRH

Trident Juncture 18
General Šundov na Danu uvaženih gostiju u Norveškoj
 
Trident Juncture
 
 

PRESS

 

 

 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov sa suradnicima prisustvovao je Danu uvaženih gostiju NATO vođene vježbe Trident Juncture 18, koji je održan u utorak, 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj.

 

Oko 500 uzvanika, vojnih i civilnih nacionalnih i međunarodnih predstavnika prisustvovalo je prikazu demonstracije amfibijskog desanta uz potporu zrakoplovstva i djelovanja kopnenih snaga. 

...

General Šundov tom je prilikom pohvalio sve pripadnike Oružanih snaga RH koji sudjeluju u vježbi Trident Juncture, te je istaknuo kako je ova vježba potvrda da su saveznici jedinstveni i uvježbani u odvraćanju protivnika i obrani teritorija država članica NATO-a u skladu sa člankom 5. Sjevernoatlantskog sporazuma. "Današnjom demonstracijom prikazane su sposobnosti provođenja operacija u svim domenama ratovanja", zaključio je general Šundov.

Tijekom sudjelovanja na Danu uvaženih gostiju vježbe Trident Juncture, general Šundov susreo se i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i zapovjednikom Allied Command Operations (ACO) i European Command (EUCOM) generalom Curtisom Scaparrottijem.

Također, pri obilasku taktičko-tehničkog zbora naoružanja i vojne opreme 15 država sudionica vježbe general Šundov susreo se i s pripadnicima Hrvatske vojske, sudionicima vježbe Trident Juncture 18.

- sadržaj se nastavlja -

 

Šundov

 

U vojnoj vježbi Trident Juncture 18 sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske zemlje, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona "Harry S. Truman" i oko 10000 motornih vozila, a LIVEX dio vježbe traje do 7. studenog 2018. 

Na vježbi sudjeluje ukupno 30 pripadnika Oružanih snaga RH.


Združena logistička potporna skupina (Joint Logistics Support Group - JLSG) pod zapovjedništvom je brigadnog generala HKoV-a Darka Pintarića, koji je trenutno pri Združenom savezničkom zapovjedništvu snaga u Napulju (Allied Joint Force Command Naples - JFC Naples). U Zapovjedništvu JLSG-a u Sessvollmoenu od rujna do prosinca u vježbi sudjeluju i dva pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH, satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Časnički namjesnik Zdenko Karasek u vježbi ima ulogu nadzornog člana (Watchkeeper-a) Združenog zapovjedništva namjenskih snaga (Joint Task Force Headqarters - JTF HQ) u sklopu Međunarodnog združenog operativnog centra (Combined Joint Operations Center – CJOC), a trenutno je također pri JFC Naples.


U vježbi sudjeluje i bojnik Ivan Šoštarec koji je uključen u rad Zapovjedništva kopnene komponente snaga Sjever (Land Component Command Headqarters North - LCC HQ North), a inače je na radu u LANDCOM-u u Izmiru, u sklopu kojih je i uključen u vježbu. 

Na vojnoj vježbi Trident Juncture 18 od 30. rujna do 13.studenog 2018. u gradu Rorosu u Kraljevini Norveškoj sudjeluje i 24 pripadnika satnije Razmjestivi komunikacijski modul (RKM), Bojne veze HKoV-a i zapovjednik satnije RKM, bojnik Mario Lukežić, sa šest motornih vozila i pet priključnih vozila, čija je zadaća pružanje komunikacijsko-informacijske potpore zapovjednom mjestu LOPSCON-a (Local operations control) od LANDCOM-a (Land Command) tijekom LIVEX dijela vježbe uz korištenje razmjestivog KI sustava LINC-E2 te satelitskog sustava TSGT L.Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.

 

Trident Juncture

 

 

 Foto: 1. OSRH

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 756 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com