Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRVCON

Krstičević: Od zapovjednika misije UNIFIL čuo sam brojne pohvale, ponosan sam na hrvatske vojnike
Krstičević i Šundov s hrvatskim vojnicima u Libanonu
 
Libanon
 
 

PRESS

 

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković 28. i 29. studenog 2018. borave u službenom posjetu pripadnicima hrvatskog kontingenta UN-ove operacije potpore miru UNIFIL u Libanonu.

 

U sklopu posjeta Libanonu, hrvatsko izaslanstvo sastalo se sa zapovjednikom operacije potpore miru UN-a UNIFIL u Libanonu generalom Stefanom Del Colom i zapovjednikom UN-ove baze Shama (Sektora Zapad) generalom Diodatom Abagnarom.

...

Zapovjednik UNIFIL-a talijanski general Stefan Del Colo pohvalio je angažman i sudjelovanje Hrvatske vojske u  UN-ovoj operaciji potpore miru te je izrazio zadovoljstvo doprinosom Hrvatske očuvanju mira i globalne sigurnosti. 

U području operacije potpore miru UNIFIL u Libanonu trenutno se nalazi drugi hrvatski kontingent - 2. HRVCON UNIFIL, u čijem je sastavu pedeset i jedan pripadnika Hrvatske vojske. Hrvatski kontingent nalazi se u sastavu „Garibaldi“ brigade Oružanih snaga Italije.

Ministar Krstičević pohvalio je pripadnike Hrvatske vojske u operaciji UNIFIL u Libanonu za uspješno izvršene zadaće i istaknuo: "Od zapovjednika misije UNIFIL čuo sam brojne pohvale, ponosan sam na hrvatske vojnike. Sudjelovanjem u UNIFIL-u jačamo interoperabilnost Hrvatske vojske i unaprjeđujemo postojeće sposobnosti naše inženjerije, koja se mnogo puta tijekom prošle i ove godine dokazala u aktivnostima pomoći civilnim institucijama. Drago mi je što sam se imao prilike uvjeriti u odlične uvjete života i rada hrvatskih vojnika u Libanonu, koji izvrsno surađuju s talijanskim vojnicima. Od nekadašnje zemlje primateljice pomoći Ujedinjenih naroda, Hrvatska je prešla u zemlju davateljicu pomoći i drago mi je što i ovim sudjelovanjem u UNIFIL-u doprinosimo očuvanju globalnog mira i stabilnosti," zaključio je Krstičević.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov također je uputio pohvale pripadnicima hrvatskog kontingenta za angažman i istaknuo: "Čestitam našim vojnicima, dočasnicima i časnicima na svemu što rade. Također, hvala Hrvatskoj kopnenoj vojsci što je izvrsno pripremila naše pripadnike za sudjelovanje u ovoj složenoj operaciji". 

U odlične uvjete života i rada pripadnika Inženjerijske postrojbe uvjerio se i njihov zapovjednik, general Siniša Jurković, rekavši: "Hrvatski vojnici ovdje u Libanonu svoje zadaće obavljaju profesionalno, časno, vojnički i pošteno, i to su vrline koje karakteriziraju hrvatskog vojnika koji je poželjan u svakoj operaciji". 

Zapovjednik 2. hrvatskog kontingenta bojnik Siniša Šlibar rekao je kako su hrvatski inženjerci, koji su u Libanonu pod talijanskim zapovjedanjem, jako zadovoljni s uvjetima života i rada. 

"Naši inženjerci rade na uređenju UN-ovih kampova, makadamskih cesta i puteva. Angažirani smo u u osiguranju baza, a neki pripadnici rade u strojarskim i bravarskim radionicama, gdje izrađuju elemente za potrebe civilnog stanovništva. U sklopu jednog UN-ovog projekta napravilo smo elemente za školu za djecu s posebnim potrebama", rekao je bojnik Šlibar. Također, istaknuo je kako hrvatski kontingent u svom sastavu ima i tim za protueksplozijsko djelovanje, koji su u 24-satnoj spremnosti i mogu djelovati u području Sektora zapad, ako za to bude potrebe.

- sadržaj se nastavlja -

Libanon

Od travnja 2018. godine Oružane snage Republike Hrvatske u područje operacije UNIFIL upućuju inženjerijsku satniju lociranu u kampu „Shame“. Pripadnici prvog hrvatskog kontingenta, koji je od travnja do studenog boravio u UNIFIL-u, vratili su se 22. studenog 2018. s uspješno provedene zadaće. 

Područje operacije hrvatskog kontingenta UNIFIL nalazi se u Južnom Libanonu, između rijeke Litani na sjeveru i crte razdvajanja između Libanona i Izraela,tzv. Plave linije (BL), na jugu i jugoistoku Libanona. Na čelu Sektora zapad, pod kojim je i hrvatski kontingent,  od 18. listopada 2018. nalazi se brigadni general Diodato Abagnara iz Oružanih snaga Italije. 

Temeljna zadaće hrvatske inženjerijske satnije je da u sklopu Bojne za borbenu potporu osigura svu potrebnu podršku snagama UNIFIL-a kroz provedbu mjera zaštite snaga i potpore pokretljivosti u području operacije te osiguravanje nesmetane taktičke i strateške komunikacije. 

Pripadnici OSRH sudjeluju u mirovnim misijama UN-a od 1999. godine, a trenutno 67 pripadnika sudjeluje u UN-ovim operacijama potpore miru - UNIFIL, UNMOGIP i MINURSO. 

 

Libanon

 Foto: 1. MORH / I. Firšt

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 363 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com