Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRVCON

Spur Ride - Znanje, izdržljivost, brzina i preciznost
Hrvatski vojnici na 'Spur Rideu' u Poljskoj
 
Spur Rider
 
 

PRESS

 

 

 

 

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Poljskoj od 22. do 24. siječnja 2019. u organizaciji 278. Armored Cavalry Regiment (ACR) Nacionalne garde Tennessee Sjedinjenih Američkih Država održano je natjecanje "Spur Ride" na kojem je sudjelovalo osam hrvatskih vojnika.

 

"Spur Ride" tradicionalno je natjecanje u postrojbama američke konjice te ukoliko ga vojnik uspješno završi postaje njezin punopravni član i dobiva mamuzu kao simbol pripadanja. Propozicije natjecanja određuje zapovjednik svake konjičke postrojbe, a testira se fizička i mentalna izdržljivost vojnika.

...

Tijekom natjecanja vojnici su odmjerili snage u gađanju iz više vrsta osobnog naoružanja, bacanju bombi, pružanju prve pomoći i slanja poziva za medicinsku evakuaciju, kao i nekoliko orijentacijskih hodnji, kako u dnevnim tako i u noćnim uvjetima, cijelo vrijeme noseći propisanu osobnu opremu koja je težila oko 16 kilograma. Za odmor, na temperaturi zraka nižoj od -10 stupnjeva Celzijusa, u oskudnom šatoru postavljenom na snijegu, imali su svega par noćnih sati. Ranojutarnje buđenje bilo je "vatreno", uz simulirani napad na kamp te provjeru motoričke spremnosti uz uporabu zaštitne maske.

Nakon iznimnih fizičkih napora uslijedio je test znanja iz povijesti, posebno prilagođen svakoj naciji. Znanje, izdržljivost, brzinu i preciznost u izvršavanju svih postavljenih zadataka cijelo vrijeme natjecanja ocjenjivali su instruktori 278. ACR, koji su na kraju i proglasili najbolje.

- sadržaj se nastavlja - 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Od osam hrvatskih vojnika koji su sudjelovali u tom tradicionalnom natjecanju američke konjice najboljim je proglašen vojnik Andrej Mujan, pripadnik 2. paljbene desetine 1. voda Bitnice SVLR. Po završetku ceremonije, na kojoj mu je na tradicionalan način uručeno priznanje i mamuza, izjavio je: "Bio je to prvenstveno timski rad. Bez uzajamnog pomaganja i bodrenja, ovaj rezultat bi izostao."

Kako običaji američke konjice nalažu, svi koji su s najboljim rezultatima završili "Spur Ride" petkom kao sastavni dio odore na čizmama nose zaslužene mamuze, što će s ponosom poštivati i vojnik Mujan do kraja boravka u području aktivnosti u Poljskoj.

Hrvatski vojnici kao pripadnici 3. HRVCON-a NATO ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine Borbenu grupu – Poljska. BGP je multinacionalna borbena grupa pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko s jedinstvenim ciljem zajedničkog uvježbavanja i povećanja interopreabilnosti među saveznicima.

 

Spur Ride

 Foto: 1. 3. HRVCON eFPBG-USA

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 280 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com