Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Domovinski rat

Jedan od najtežih trenutaka u Domovinskom ratu
26. godišnjica bitke za Kašić
 
Kašić
 
 

PRESS

 

 

 

 

26. je godišnjica jednog od najtežih trenutaka u Domovinskom ratu - bitke za Kašić. Nakon akcije Maslenica srpski agresori predvođeni elitnim jedinicama krenuli su u žestoki protunapad kako bi Hrvatsku ponovno razdijelili i približili se Zadru.

Nisu računali na golemu požrtvovnost pripadnika 3. gardijske brigade. U borbama koje su se vodile i prsa u prsa agresor je još jednom zaustavljen. Nažalost - uz visoku cijenu.

...

Ali, kolikogod teška, žrtva nije bila uzaludna jer je obranjeno ključno mjesto za Zadar pa time i za čitavu Hrvatsku, kaže Nenad Rogić iz Udruge zadarskih tenkista.

- Na Kašiću je bilo najteže: strateška i najvažnija (točka) za grad Zadar i okolicu. Straha mislim da nitko nije imao, a adrenalina je bilo za osloboditi, da spojimo sjeverni i južni dio domovine, govori Rogić.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Kašić je nekoliko dana bio poprištem borbi kakve se dotada nisu vodile tijekom Domovinskog rata

Selo je prelazilo iz ruke u ruku, borbe su vodile za svaku kuću, a ne samo da se pješaštvo međusobno izmiješalo, ne znajući točno tko drži koji dio Kašića, nego se ista stvar dogodila i u oklopnoj borbi.

Naime, na području Kašića, u samom selu, ali u drugom sukobu 4. veljače, sudarili su se tenkovi, a cjelokupnu težinu borbi pojačala je uporaba topništva obje strane. Po sjećanjima i iskazima sudionika borbe, situacija je bila kaotična, a više je čimbenika doprinijelo tome da hrvatske snage ipak uspiju zadržati (ponovno osvojiti) Kašić. Valja naglasiti da su za uspjeh u obrani najzaslužniji pripadnici 3. GBR – Kuna iz Slavonije.

Boj za Kašić

 

 

Ne samo zato što su ljudskim životima platili visoku žrtvu, već zbog činjenice da su unatoč pogibijama, nepoznavanju terena i čitavom nizu otegotnih okolnosti, uz pomoć drugih postrojbi, uspjeli zadržati Kašić u svojim rukama. Ipak, u herojskoj obrani Kašića zbila se velika tragedija, pogibija hrvatskih gardista koji su se prevozili kamionima TAM 110, a do koje je došlo zbog istovremene prisutnosti sukobljenih strana u selu.

 

Da se ne bi zaboravilo, za vrijeme napadnih djelovanja tijekom Maslenice i u kasnijim protuudarima velikosrpskih agresora, život za Hrvatsku dalo je 127 branitelja.

 

Kašić

 Foto: 1. DPCM/HRT

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 397 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com