Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRZ

Hrvatska se ponovno potvrdila kao dobar prijatelj
Izrael zahvalio Hrvatskoj na pomoći u gašenju požara
Požar u Izraelu
 
 

PRESS

 

 

 

Canadair CL 415 iz sastava Protupožarne eskadrile  93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u subotu, 25. svibnja 2019. godine angažiran je na gašenju požara na požarištima u središnjem području Izraela.

 

Temeljem zahtjeva Države Izrael i sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske Canadair CL 415 iz sastava Protupožarne eskadrile  93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva upućen je na zadaću pružanja humanitarne pomoći na požarišta u Državu Izrael.

...

Po dolasku u Izrael, pripadnike Protupožarne eskadrile dočekali su predstavnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i izraelske policije, te pukovnik Davor Turković.

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Ilan Mor, zahvalio je Republici Hrvatskoj u ime izraelskog naroda na angažmanu snaga i velikoj potpori u pruženoj pomoći kod gašenja požara. Naglasio je da je Hrvatska i njezino vodstvo ponovno potvrdilo da smo dobri prijatelji kao i da Izrael može uvijek računati na nas.

Naime, u valu vrućine koji je u zadnja tri dana zahvatio Izrael (temperature su bile i do 47 stupnjeva) izbilo je nekoliko stotina požara. U mjestu Mevo Modiin izgorjelo je 40 od 50 kuća, a vatra je prijetila i da proguta kibutz Harel. Pored toga, požari su pustošili šume i usjeve. Dio požara je podmetnut, dio je nastao kao posljedica preleta zapaljivih balona iz Gaze a dio je slučajan. Na gašenju požara bilo je angažirano 14 izraelskih protupožarnih aviona Airtractor i tri izraelska helikoptera.

Požar u Izraelu

Suočena s ovakvom situacijom, Država Izrael zatražila je međunarodnu pomoć te su u pomoć izraelskim snagama upućena dva Canadaira iz Italije, dva Canadaira iz Grčke, dva Airtractora iz Cipra, helikopteri iz Egipta i jedan Canadair iz Hrvatske.

Tijekom jutra, u subotu, 25. svibnja, ugašen je požar u Ramat Sirinu, koji je zahvatio i područje Jordana uz granicu s Izraelom.  

Također, međunarodne snage su tijekom dana patrolirale Izraelom i nadgledale zgarišta te pratila nastanak novih požara. To je omogućilo izraelskim vlastima da servisiraju protupožarne zrakoplove nakon dva vrlo teška dana provedena u borbi s požarima te da odmore svoje pilote.

Angažman hrvatskih snaga pokazuje solidarnost, a na ovaj način također se stječu iskustva letenja u međunarodnom okruženju i provjeravaju nacionalne i međunarodne procedure. To je važno i za održavanje spremnosti za angažman u projektu RescEU i u slučaju da Republika Hrvatskoj zatreba pomoć u gašenju požara iz zraka.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: Izvor / HV

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 290 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr