Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
MORH

MORH je istaknuo kako SAD ostaje glavni strateški partner Republike Hrvatske u području obrane

 
Održane bilateralne obrambene konzultacije sa SAD-om
 

 

PRESS

 

Redovne bilateralne obrambene konzultacije između predstavnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), održane su 9. i 10. prosinca 2020. godine putem video telekonferencije između Zagreba i Washington D.C.-a.

 

Konzultacije je s hrvatske strane vodila Dunja Bujan iz Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane, dok je iz Glavnog stožera Oružanih snaga RH u konzultacijama prvog dana sudjelovao direktor GS OS RH general-bojnik Ivica Olujić, a drugog dana je sudjelovala načelnica Uprave za planiranje GS OSRH brigadna generalica Gordana Garašić. U ime američke administracije konzultacije je vodila zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD-a Laura K. Cooper, odgovorna za obrambenu politiku Pentagona za niz država, uključujući i Republiku Hrvatsku, a na konzultacijama su sudjelovali i predstavnici američkog zapovjedništva za Europu (EUCOM), Nacionalne garde Minnesote te niz obrambenih i vojnih stručnjaka koji pokrivaju bilateralnu obrambenu suradnju između Republike Hrvatske i SAD-a.

...

Bilateralne obrambene konzultacije provode se u pravilu svakih 18 mjeseci, a ovogodišnje su održane putem VTC-a uslijed pandemije COVID-19 i bile su podijeljene u četiri zasebne sesije: političko – sigurnosna situacija u regiji jugoistočne Europe i šire; razvoj NATO ciljeva sposobnosti oružanih snaga; vojno-tehnička suradnja, aktivnosti vezane uz vojne vježbe i školovanja, suradnja u misijama i operacijama te suradnja s Nacionalnom gardom Minessote, kao i sesija posvećena regionalnoj suradnji, prvenstveno Američko-jadranskoj povelji (A-5) čije predsjedanje u 2021. godini preuzima Republika Hrvatska.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom obrambenom suradnjom Republike Hrvatske i SAD-a koja je na najvišim razinama već duži niz godina, a jednako tako je istaknuto kako ima prostora za jačanjem suradnje na razini obrambene politike po nizu tema, vojno-vojne suradnje u okviru NATO-a te kroz zajednički angažman sa EUCOM-om u pogledu spremnosti snaga i vježbi.

MORH je istaknuo kako SAD ostaje glavni strateški partner Republike Hrvatske u području obrane te zahvalio američkoj strani na pomoći koju pružaju u pogledu modernizacije i opremanja te razvoja sposobnosti oružanih snaga kao i školovanjima koja omogućavaju za pripadnike OS RH.

Zaključeno je kako će se istražiti mogućnosti za izradom sporazuma kojim bi se na 10-godišnji rok definirale bilateralne obrambene aktivnosti dviju država.

 

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 467 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com