Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

MORH

"Prezentirajući junake Domovinskog rata, vrednujemo našu prošlost, gradimo sadašnjost i brinemo o našoj budućnosti"
Prikazan dokumentarni film o Damiru Tomljanoviću Gavranu
 
Gavran
 
 

PRESS

 

 

 

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice njegove smrti, u dvorani Doma HV-a "Zvonimir" u petak 15. veljače 2019. pretpremijerno je prikazan dokumentarni film HRT-a o junaku Domovinskog rata, stožernom brigadiru  Damiru Tomljanoviću - Gavranu.

 

Svečanoj premijeri prisustvovali su izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Zrinko Petener, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, državni tajnik Tomislav Ivić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, Ministarstva hrvatskih branitelja, bivši zapovjednici 1. gardijske brigade te obitelj Damira Tomljanovića - Gavrana.

...

Dokumentarni film snimljen je u produkciji Hrvatske televizije, a o liku i djelu Damira Tomljanovića Gavrana govorili su brojni suborci i članovi njegove obitelji.

Tom prigodom načelnik Glavnog stožera OSRH general Šundov istaknuo je kako je Tomljanović - Gavran časno i hrabro branio domovinu od prvih trenutaka njenog stvaranja te postao legenda Domovinskog rata i urezao se u sjećanje svih onih koji su ga poznavali. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

"Ovaj dokumentarni film skromna je zahvala za žrtvu koju je Damir podnio. Mi i dalje nastojimo odgajati nove naraštaje hrvatskih vojnika po uzoru na naše ratne heroje, poput Damira, a on je to uistinu i bio", rekao je general Šundov te dodao kako, prezentirajući junake Domovinskog rata, vrednujemo našu prošlost, gradimo sadašnjost i brinemo o našoj budućnosti.

Redatelj filma Darko Dovranić u uvodom obraćanju rekao je: "Damira Tomljanovića - Gavrana među živima nema već 25 godina, ali je 25 godina u našim srcima".

- sadržaj se nastavlja -

 

Gavran



Damir Tomljanović - Gavran u obranu domovine uključio se 1990. godine, pristupivši Jedinici za posebne namjene MUP-a RH u bazi Rakitje te potom 1. gardijskoj brigadi Tigrovi, s kojom prolazi brojna bojišta od istočne i zapadne Slavonije, Banovine i Korduna do krajnjeg juga Hrvatske. Od 1993. kao zapovjednik 2. bojne gardijske brigade Tigrovi zapovijeda Sektorom Zadar te postrojbama koje su držale položaje na Velebitu.

Poginuo je tijekom obilaska jednog od velebitskih položaja 17. veljače 1994. Njegovo ime danas nose ulice u najvećim hrvatskim gradovima, trgovi, vojne škole, sportski tereni, memorijali, hodočašća, a posebna uspomena na njega čuva se u njegovu rodnom mjestu Krivom Putu gdje će se u nedjelju, 17. veljače obilježiti 25. godišnjica njegove tragične pogibije.

 Foto: 1. MORH / J. Kopi, 2. DPCM

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM/MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 229 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com