Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRVCON

CPX - Command Post Exercise
Hrvatski vojnici na vježbi 'Lasica 19' u Poljskoj
 
HRVCON
 
 

PRESS

 

 

 

Pripadnici 3. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti iz sastava multinacionalne Borbene grupe – Poljska (BGP) sudjelovali su od 4. do 15. veljače 2019. na vojnoj vježbi "Lasica 19" u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade Gizycko (15. gzb).

 

Na vježbi koja je provedena u vojarni 15. gzb u gradu Orzyszu zajedno s poljskim i hrvatskim vojnicima sudjelovali su pripadnici svih sastavnica ove Borbene grupe.

...

Cilj CPX vježbe (CPX - Command Post Exercise) "Lasica 19" bila je prvenstveno međunarodna suradnja te upoznavanje i usklađivanje taktika, tehnika i procedura, kako unutar same Borbene grupe tako i između BGP-a i poljske brigade, a sve u svrhu razvoja strateškog planiranja i taktičkog izvršavanja zadaća.

Vježba je ponajprije bila namijenjena stožernim časnicima Borbene grupe i zamjenicima zapovjednika satnija kako bi stekli iskustvo u uporabi svojih postrojbi tijekom simulirane borbene zadaće obrane. Na vježbi su iz sastava 3. hrvatskog kontingenta sudjelovao satnik Marin Bulog u ulozi časnika za vezu i časnika za vatrenu potporu i satnik Perica Vuković, operator u simulacijskom sustavu JCATS.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

Satnik Perica Vuković, koji je na dužnosti zamjenika zapovjednika 3. HRVCON-a eFPBG-USA, rekao je ovom prigodom kako mu je sudjelovanje na vježbi "Lasica 19" bilo od velike koristi jer je iz prve ruke mogao vidjeti kako razmišljaju i vode svoje postrojbe kolege iz drugih zemalja iz sastava Borbene grupe.

Kao najveći doprinos upravo završene vježbe satnik Vuković istaknuo je priliku da zajedno na jednom mjestu djeluje cijela Borbena grupa, što je pokazalo cjelokupnu sliku, snage i mogućnosti u provedbi borbenih zadaća, kao i ulogu hrvatske sastavnice u pružanju paljbene potpore saveznicima. 

HRVCON eFPBG-USA zajedno s američkom, britanskom i rumunjskom sastavnicom dio je Borbene grupe Poljska u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence), koja je pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko.

Sjedinjene Američke Države vodeća su nacija Borbene grupe koja je smještena u vojarni Bemowo Piskie na sjeveroistoku Poljske. Aktivnost ojačane prednje prisutnosti NATO saveza na svojim istočnim granicama usmjerena je na podizanje sigurnosti građana na tom području, čime Savez pokazuje sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta svih članica.

Osnovna zadaća Borbene grupe - Poljska je zajedničko uvježbavanje i povećanje interoperabilnosti među saveznicima, u svrhu čega je i provedena CPX vježba "Lasica 19".

 

HRVCON

 Foto: 1.  ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA, PAO USA

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 300 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com