Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

NATO

NATO eFP BG–USA
Primopredaja zapovjednika borbene grupe u Poljskoj
NATO
 
 

PRESS

 

 

 

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Poljskoj u četvrtak, 16. svibnja 2019.  izvršena je svečana primopredaja dužnosti zapovjednika borbene grupe NATO vođene aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (NATO eFP BG–USA) između pukovnika Donnyja Hebela i pukovnika Marka O'Neilla.

 

Na svečanosti su sudjelovali glavni zapovjednik Oružanih snaga Republike Poljske general–pukovnik Jarosław Mika, zapovjednik 15. mehanizirane brigade Gyżicko brigadni general Norbert Iwanowski, predstavnici nacionalnih gardi Tennesseeja i Pennsylavnije, ostali visoki vojni i civilni dužnosnici te zapovjednici sastavnica eFP BG - USA među kojima i zapovjednik 4. hrvatskog kontingenta bojnik Predrag Srđenović.

...

Uz predstavnike sastavnica, svaka od zemalja u sastavu grupe eFP BG–USA sudjelovala je s ešalonom pripadnika u borbenoj opremi i u taktičko–tehničkom zboru, gdje je Hrvatska vojska izložila SVLR „Vulkan“ i osobno naoružanje (jurišne puške VHS K2 i D2, te HS9).

General Mika naglasio je značaj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti kao važan doprinos očuvanju istočnih granica Saveza te dodao kako radom „rame uz rame“ i „vojnik uz vojnika“ dokazujemo interoperabilnost pripadnica Saveza, čime "pokazujemo snagu i zajedništvo.“

 

Poljska

 

General Iwanowski naglasio je uspjeh u provedbi mnogih vježbi kroz proteklih devet mjeseci koliko je trajala rotacija snaga SAD-a i zahvalio četvrtom te poželio nastavak plodonosne suradnje s petim kontingentom američkih snaga u toj NATO aktivnosti.

 Pukovnik Hebel nadovezao se na potrebu zajedničke obrane i odvraćanja potencijalnih prijetnji, zaželjevši uspjeh novom kontingentu, dok je pukovnik O'Neill u svojem obraćanju izrazio nadu u nastavak rada na uspješnom izvršenju zadaće koja je pred borbenom grupom.

Nakon završetka ceremonije uzvanici u pratnji sudionika svečanosti razgledali su taktičko-tehnički zbor.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njegovih članica. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnost među saveznicima.

Borbena grupa Poljska jedna je od četiri borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – R. Litvi, R. Latviji, R. Estoniji i R. Poljskoj. Vodeća nacija BGPOL su Sjedinjene Američke Države, a zajedno s hrvatskim vojnicima tu su i pripadnici oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

 

Poljska

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

 

Foto: ČOJI 4. HRVCON eFPBG-USA

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 277 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com