Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

PRESS
HRVCON

"Bitnici SVLR je ova vježba prvo bojno gađanje u području operacije, ujedno i potvrda i verifikacija sposobnosti za prijem i rad u Borbenoj grupi"

 
6. HRVCON sudjelovao u vježbi 'Cougar Crawl'
 

 

PRESS

 

 

 

Pripadnici bitnice samohodnih višecjevnih lansera raketa (SVLR) “VULKAN” iz sastava 6. hrvatskog kontingenta (HRVCON) NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj sudjelovali su od 18. do 20. kolovoza 2020. u provedbi vježbe s bojnim gađanjem „Cougar Crawl“, zajedno s topničkom i minobacačkom postrojbom iz američkog kontingenta.

 

Vježba je provođena u dnevnim i noćnim uvjetima.

...

Cilj vježbe bio je utvrditi status interoperabilnosti partnerskih nacija u Borbenoj grupi Poljska. Pored postrojbi koje su provodile bojno gađanje, u vježbi su sudjelovali i kontrolori bliske zračne potpore i prednji topnički motritelji iz sastava američkog, britanskog i hrvatskog kontingenta.

Uspješnim uvezivanjem komunikacijskih kanala i integracijom svih elemenata vatrene potpore u jedinstven sustav, ova je vježba pokazala razmjer vatrene moći NATO Borbene grupe Poljska. Postupci primjenjeni u svim fazama ove vježbe postavit će nove standarde uvježbavanja za buduće rotacije članica Borbene grupe Poljska.

Ne skrivajući zadovoljstvo preciznošću hrvatskih topnika, zapovjednik 6. HRVCON-a satnik Antonio Burazer je izjavio: „Bitnici SVLR je ova vježba prvo bojno gađanje u području operacije, ujedno i potvrda i verifikacija sposobnosti za prijem i rad u Borbenoj grupi. Posebno zahtjevna bila je provedba bojnog gađanja noću, što nam je predstavljalo izazov, u procesu pripreme i same provedbe. Čestitam svim pripadnicima 6. HRVCON-a na uloženom trudu i uspješnoj provedbi vježbe.“

Glavni operativni časnik Borbene grupe Poljska bojnik Bradley Huthison naglasio je da ova vježba predstavlja unapređenje operativnih sposobnosti Borbene grupe, s obzirom da su uspješno testirane nove, realistične komunikacijske metode za zračne motritelje koji su radili pozive za vatru za hrvatsku bitnicu SVLR te američko topništvo i minobacače tijekom simultanih vatrenih udara na simuliranog neprijatelja. Ova demonstracija vatrene moći je primjer snage NATO-ovi obrambenih sposobnosti kojoj doprinose sve članice Saveza.“

 

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 214 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com