Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

NATO

General Pintarić: Već sada se može reći da je Logistička skupina uspješno provela svoju prvu zadaću
Hrvatski general na čelu logistike NATO vježbe Trident Juncture
 
Trident Juncture
 
 

PRESS

 

 

 

Zapovjednik Združene logističke potporne skupine (Joint Logistics Support Group - JLSG) u sklopu NATO vježbe Trident Juncture 18 čiji se terenski dio vježbe provodi u Kraljevini Norveškoj od 25. listopada do 7. studenog 2018. godine, visoki je časnik Hrvatske vojske, brigadni general HKoV-a Darko Pintarić.

 

Riječ je o logističkoj skupini koja je zadužena za organizaciju i osiguranje pokreta trupa, vozila i zaliha svih sudionika vježbe Trident Juncture 18, od njihovog ulaska u Norvešku do odredišta, zatim opskrbu pojedinih elemenata snaga tijekom vježbe kao i povratak postrojbi po završetku vježbe natrag u matične baze.

...

Uz brigadnog generala Darka Pintarića, koji je trenutno raspoređen na dužnost u Združenom savezničkom zapovjedništvu snaga u Napulju (JFC Naples - Allied Joint Force Command Naples), u radu Zapovjedništva ove logističke skupine na vježbi Trident Juncture 18 u norveškom gradu Sessvollmoenu, od rujna do prosinca sudjeluju i dva pripadnika Zapovjedništva za potporu OSRH, satnik Vedran Barić i satnik Tomislav Komjetan.

"Kao Zapovjednik JLSG-a izrazito sam ponosan na vrlo važnu ulogu logistike u planiranju i provedbi vježbe kao i na sve pripadnike Zapovjedništva i postrojbi JLSG-a koji stručno i odgovorno obavljaju svoje poslove", poručuje general Pintarić.

- sadržaj se nastavlja -

Trident Juncture

General Pintarić ističe i kako Logistička skupina ove vježbe, koju čini oko 1000 pripadnika odražava pravi kolektivni duh NATO-a. "Već sada se može reći da je Logistička skupina uspješno provela svoju prvu zadaću, koja je podrazumijevala prihvat ljudstva, vozila i sve opreme snaga sudionika vježbe u određenim pomorskim i zračnim lukama, željezničkim postajama i graničnim prijelazima te organizaciju njihove prehrane i smještaja, popune vozila gorivom kao i organiziranja njihova transporta ili samohodnog premještanja do krajnjih odredišta u Norveškoj odakle su postrojbe započele terenski dio vježbe.

U manje od mjesec dana je najveći dio snaga, veličine sedam brigada, istovremeno, sinkronizirano i bez značajnijeg ometanja lokalnog stanovništva stigao na krajnja odredišta na norveškom kopnu kako je bilo i planirano. Logistika je pokazala i dokazala da je NATO sposoban brzo razmjestiti svoje snage u slučaju potrebe obrane bilo koje svoje članice. Također, i sam NATO koncept Združene logističke potporne skupine sada je provjeren i dokazan. Naime, ovo je prvi put u povijesti da se na ovaj način u praksi provode zadaće na teritoriju NATO članice u scenariju kolektivne obrane", zaključuje general Pintarić.

Uz to, tijekom provedbe same vježbe, zadaće Logističke skupine, koja u vježbi sudjeluje od kolovoza do prosinca, odnose se na koordinaciju logističke potpore na najvišoj razini te skladištenje i distribuciju goriva do brigadnih logističkih postrojbi te transport i popunu helikoptera gorivom na isturenim terenskim lokacijama. Isto tako, po završetku vježbe, zadaća je organizacija i osiguranje koordinirane i sinkronizirane otpreme snaga iz Norveške.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

"Na vježbi sudjeluje ukupno 30 pripadnika Oružanih snaga RH koji predano, odgovorno i uspješno provode postavljene zadaće u vježbi Trident Juncture 18, dostojno predstavljajući Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku" rekao je general Pintarić o angažmanu pripadnika Hrvatske vojske u ovoj vježbi.

Pripadnici Združene logističke potporne skupine predvođeni generalom Pintarićem prisustvovali su i Danu uvaženih gostiju vježbe Trident Juncture 18 koji je održan 30. listopada 2018. u Bynesetu u Kraljevini Norveškoj, a kojemu su nazočili glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, zapovjednik Allied Command Operations (ACO) i European Command (EUCOM) general Curtis Scaparrotti, zapovjednik vježbe Trident Juncture 18, admiral James G. Foggo III, zapovjednik Savezničkog združenog zapovjedništva snaga Napulj (Allied Joint Force Command Naples - JFCNP) i mnogi drugi visoki civilni i vojni uzvanici, među kojima i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

Podsjetimo, u vojnoj vježbi Trident Juncture 18 koja se provodi u Kraljevini Norveškoj od 25. listopada do 7. studenog 2018. godine, sudjeluje oko 50000 pripadnika oružanih snaga iz 31 NATO i partnerske zemlje, uz 250 zrakoplova, 65 plovila, uključujući američki nosač aviona "Harry S. Truman" i oko 10000 motornih vozila.

 

Više informacija o tijeku provedbe vježbe Trident Juncture 18 za sudionike i zainteresirane predstavnike medija dostupno je na internet stranici Oružanih snaga Kraljevine Norveške.

 

 

 

 Foto: 1. JLSG

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 234 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com