Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRVCON

"Cold Weather Operator Course"
Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima u Poljskoj
 
HRVCON
 
 

PRESS

 

 

 

Na području vojnog poligona Bemowo Piskie (Bemowo Piskie Trainig Area - BPTA) od 19. do 23. studenoga 2018. u organizaciji britanskih oružanih snaga održan je Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima (Cold Weather Operator Course).

Polaznici tečaja bili su vojnici iz svih sastavnica Borbene grupe Poljska (Battle Group Poland - BGP), među kojima i pripadnik 3. hrvatskog kontingenta (3. HRVCON eFPBG-USA) skupnik Vladimir Čagalj.

Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima obavezan je za sve pripadnike britanske sastavnice BGP-a u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhance Forward Presence - eFP), koji se u Poljskoj nalaze tijekom zimskog perioda.

Nakon teoretskog, uslijedio je praktični dio tečaja u sklopu kojega su polaznici primijenili novostečena znanja. Tako su, između ostalog, tijekom topografske hodnje, služeći se isključivo kartom i kompasom, prošli više od 40 kilometara noseći oko 40 kilograma opreme.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Sukladno britanskoj doktirni o operacijama u zimskim uvjetima, otvoreni vojni sukobi u nekoj od mnogobrojnih regija na svijetu gdje prevladavaju zimski uvjeti jedni su od najopasnijih vojnih sukoba koji se mogu razviti.

Upravo zato u Britanskoj vojsci razvijen je niz različitih tečajeva na kojima se vojnici obučavaju za provedbu operacija u zimskim uvjetima, a jedan od takvih je i ovaj tečaj proveden u Poljskoj, u kojoj su zime hladne i oštre s olujnim vjetrovima i učestalim snježnim padalinama.

 

HRVCON

 Foto: 1. Treći HRVCON eFPBG-USA / V. Čagalj

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 277 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com