Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRVCON

General Klaffus: Hrvatski vojnici su vrlo profesionalni i angažirani u mentoriranju i savjetovanju Afganistanskih snaga sigurnosti
Posjet hrvatskim vojnicima u Mazar-e-Sharifu
 
Mazar-e-Sharif
 
 

PRESS

 

 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i  zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović s izaslanstvom u utorak, 4. prosinca 2018. godine posjetili su pripadnike 9. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal u Mazar-e-Sharifu na sjeveru Afganistana.

 

Ministra Krstičevića u Mazar-e-Sharifu dočekao je  zapovjednik NATO snaga na sjeveru TAAC N (Train Advise Assist Command North) njemački general Gerhard Ernst-Peter Klaffus, koji je izrazio zadovoljstvo susretom s hrvatskim izaslanstvom i zahvalio na angažmanu Hrvatske vojske u Afganistanu. 

...

"Zapovjedništvo TAAC North čine 22 nacije, među kojima i Hrvatska. Zahvalan sam na vašem doprinosu, hrvatski vojnici su vrlo profesionalni i angažirani u mentoriranju i savjetovanju Afganistanskih snaga sigurnosti", istaknuo je  general Klaffus.

Naime, hrvatski kontingent u kampu Marmal na sjeveru Afganistana nalazi se pod zapovijedanjem Njemačke kao vodeće nacije.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Nakon sastanka sa zapovjednikom NATO snaga na sjeveru, ministar Krstičević i general Matanović u pratnji zapovjednika 9. HRVCON-a brigadira Dražena Resslera posjetili su pripadnike 9. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal i uručili im NATO medalje za sudjelovanje u misiji Resolute support, za profesionalnost i časno služenje u međunarodnom okruženju.

Ministar Krstičević prenio je hrvatskim vojnicima pozdrave predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga i predsjednika hrvatske Vlade i izrazio ponos i zadovoljstvo susretom u Afganistanu.

"Nakon provedena tri dana s našim vojnicima u Afganistanu zaista mogu potvrditi da Hrvatska ima vrhunske profesionalne vojnike i jako sam ponosan na vaš rad.

Ove godine obilježili smo 15 godina sudjelovanja Hrvatske vojske u Afganistanu, gdje pokazujemo sposobnosti, ali i plemenitost i humanost hrvatskih vojnika.

Drago mi je što su naši pripadnici zadovoljni i što imaju dobre uvjete života i rada i u Hrvatskoj i u misijama i operacijama. Rad u međunarodnom okruženju i suradnja s drugim vojskama unaprjeđuje naše sposobnosti i interoperabilnost", istaknuo je Krstičević.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general Matanović vojnicima je poručio kako kvalitetnim izvršavanjem zadaća pokazuju profesionalnost u Hrvatskoj, ali i tisuće kilometara daleko od svoga doma. "Želim zahvaliti svim pripadnicima i njihovim obiteljima za sva odricanja koja daju za Hrvatsku vojsku i našu domovinu", naglasio je general Matanović.

Zapovjednik 9. HRVCON brigadir Dražen Ressler u ime pripadnika kontingenta zahvalio je ministru i zamjeniku načelnika na posjetu i poručio kako će  hrvatski vojnici i dalje profesionalno obavljati svoje zadaće, časno predstavljati Republiku Hrvatsku i pomagati i mentorirati Afganistanske snage sigurnosti. 

Nakon dodjele NATO medalja, hrvatsko izaslanstvo je položilo vijenac i odalo počast poginulim vojnicima u Afganistanu. 
Svečano je otvorena i blagoslovljena kapelica Sv. Antuna, a nakon toga održana je i sveta misa. 

U području misije Resolute support  trenutno se nalazi 9. HRVCON RS koji broji 106 pripadnika, od toga 5 žena, raspoređenih na dvije lokacije, 24 pripadnika u Kabulu i 69 u Mazar-e-Sharifu.

Najbrojnija sastavnica je Satnija za zaštitu savjetničkih timova (Force Protection Train Advice and Assist Company) koja broji 30 pripadnika. Ovu sastavnicu čine pripadnici mehanizirane bojne Pauci iz sastava Gardijske mehanizirane brigade (GMBR), koji u Afganistanu provode zadaće zaštite i sigurnosti savjetničkih timova koji provode aktivnosti s pripadnicima Afganistanskih snaga sigurnosti.

 

HRVCON

 Foto: 1.  MORH / I. Firšt

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 500 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com