Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRVCON

Podizanje motoričke spremnosti vojnika kao i provjera sposobnosti orijentacije na zemljištu uz pomoć karte i kompasa
Prva orijentacijska hodnja 3. HRVCON-a u Poljskoj
 
HRVCON - Poljska
 
 

PRESS

 

 

 

Pripadnici 3. hrvatskog kontingenta NATO ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj (eFPBG-USA) proveli su 11. siječnja 2019. na području vojnog poligona Bemowo Piskie prvu orijentacijsku topo hodnju.

 

Cilj hodnje bio je podizanje motoričke spremnosti vojnika kao i provjera sposobnosti orijentacije na zemljištu uz pomoć karte i kompasa.

...

Sudionici hodnje bili su raspoređeni u osam timova. Svaki tim, na startu je dobio koordinate, samo za njih određene prve kontrolne točke, na kojoj su ih čekale koordinate sljedeće. Ukupno su morali proći sedam kontrolnih točaka, a na svakoj od njih nalazio se dio šifre, koju su mogli u cijelosti sastaviti jedino ako su obišli sve zadane točke. Šifra s kojom su došli na cilj bila je dokaz da su obišli sve zadane točke. Prosječna duljina ruta kretanja timova iznosila je 20 kilometara.


U zgradi u kojoj je smješten 3. HRVCON cijelo vrijeme hodnje bio je uspostavljen operativni centar u kojem su se prikupljali podaci sa kontrolnih točaka o prolaznim vremenima svih timova. Unatoč izrazitim zimskim uvjetima, dubokom snijegu i temperaturi zraka od -12oC natjecateljskog duha nije nedostajalo. Na cilj, s jednakim vremenom od tri sata i 32 minute, stigli su 3. i 5. tim.

Skupnik Josip Begović, voditelj 5. tima, inače zapovjednik 2. paljbene desetine 2. voda Bitnice SVLR, nakon što su se dojmovi prve hodnje slegli, izjavio je: „Bilo je super, zadovoljni smo, osjetio se baš pravi natjecateljski duh.“ Naglasio je, iako se nekima i voda smrznula, ništa im nije bilo teško, a kako bi postigli što bolji rezultat zadnje tri dionice hodnje su trčali.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Voditelj 3. tima, desetnik Dario Sarić, zapovjednik 2. paljbene desetine 1. voda Bitnice SVLR, istaknuo je kako su im u pripremi za hodnju od velike koristi bili savjeti koje su dobili od kolege koji je nedavno, upravo ovdje u Poljskoj, završio Tečaj preživljavanja u zimskim uvjetima, tako da iako nisu navikli na ovako niske temperature, uz adekvatnu opremu i stalno kretanje nije im bilo hladno.

Bila je ovo prva od četiri planirane orijentacijske topo hodnje koje će hrvatski vojnici iz sastava 3. kontingenta provesti tijekom svoje zimske rotacije u Poljskoj. Svaka sljedeća hodnja biti će sva zahtjevnija u smislu orijentacije i izvršavanja postavljenih zadataka.

3. HRVCON nalazi se u Poljskoj te zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiri Borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhenced Forward Presence) NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama – Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

 

HRVCON - Poljska

 Foto: 1. ČOJI 3. HRVCON eFPBG-USA

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 256 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com