Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

Ratni zločini

Prema optužnici, nekontrolirano i nasumično su pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu
Beograd: najavljene završne riječi tužiteljstva i obrane za ratne zločine u Lovasu
 
Lovas
 
 

PRESS

 

 

 

 

Pred Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu za ponedjeljak su najavljene završne riječi tužiteljstva i obrane nakon preko 10 godina suđenja optuženima za ratne zločine protiv civila, počinjenih u listopadu i studenom 1991. godine u Lovasu.

 

Srbijansko pravosuđe podiglo je 2007. optužnicu protiv 14 osoba za ubojstvo oko 70 mještana Lovasa, hrvatske nacionalnosti, ali su petorica optuženih u međuvremenu preminula. Optuženi se terete u da su kao pripadnici lokalne civilno-vojne vlasti, Teritorijalne obrane Tovarnika, potčinjene tadašnjoj JNA, i paravojne postrojbe "Dušan Silni", sudjelovali u napadima na Lovas i civilno stanovništvo.

...

Po ulasku u selo oni su, kako je navedeno u optužnici, nekontrolirano i nasumično pucali, bacali bombe u dvorišta, na kuće i razne lokacije pri čemu su ubili najmanje 21 osobu. Prvooptuženi Ljuban Devetak te Milan Devčić i Milan Radojčić optuženi su i da su svojim ponašanjem potakli nepoznate pripadnike oružanih skupina da na raznim lokacijama u selu ubiju ukupno 27 ljudi.

Najmasovni zločin u Lovasu počinjen je 18. listopada 1991. godine, kada su pripadnici TO i paravojne postrojbe "Dušan Silni" natjerali 51 mještana Lovasa, koristeći ih kao živi štit, da očiste minsko polje koje je prethodno, po navodima optužnice, postavila tadašnja JNA. Od eksplozija mina smrtno je stradalo oko 20 mještana, dok je većina bila ranjena, navodi se u optužnici.

- sadržaj se nastavlja - 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Hrvati nosili bijele trake oko ruke

U mjesecima terora, Hrvati, koji su većinsko stanovništvo, morali su nositi bijele trake oko ruke, fizički su zlostavljani, prisiljavani na rad i sakupljanje leševa stradalih sunarodnjaka. Kazneni postupak za ovaj zločin pred srbijanskim sudovima vodi se već više od jednog desetljeća i još nije pravomoćno okončan.

Početkom siječnja 2014. Žalbeni sud u Beogradu ukinuo je prvostupanjsku presudu kojom su optuženima izrečene kazne od četiri do 20 godina zatvora, uz obrazlaženje da je donesena “uz bitne povrede odredbi kaznenog postupka, što izreku presude čini nerazumljivom i proturječnom”, a suđenje je vraćeno na početak.

Nevladina udruga Fond za humanitarno pravo, čiji promatrači od početka prate suđenje za zločine u Lovasu, ukazala je na apsurdnu pravnu situaciju da je nakon 11 godina procesa, pred sudom broj žrtava smanjen na svega 28 jer su u međuvremenu petorica optuženih preminula. U slučaju kada optuženi preminu, Tužiteljstvo za ratne zločine ima zakonsku obvezu dodatno precizirati optužnicu, u kojoj treba umanjiti broj žrtava čije se ubojstvo stavljalo na teret preminulim optuženicima.

Suđenje za zlodjela u Lovasu jedino je koje se još vodi pred srbijanskim pravosuđem za zločine počinjenje tijekom rata u Hrvatskoj, a kako je najavljeno, završne riječi pratit će aktivisti beogradskog Fonda za humanitarno pravo i zagrebačkog Centra za suočavanje s prošlošću Documenta.

 Foto: 1. Hazud.hr

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 334 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com