Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRVCON

Borbena grupa Poljska - enhanced Forward Presence
3. HRVCON: 'Pretorian' tečaj i raketno gađanje u Poljskoj
 
3. HRVCON u Poljskoj
 
 

PRESS

 

 

 

Dvojica pripadnika 3. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) iz sastava Borbene grupe Poljska (BGP) sudjelovali su od 4. do 6. veljače 2019. na „Pretorian“ tečaju u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade – Gizycka kojoj je i pridodana ova Borbena grupa.

 

Cilj tečaja bio je usavršavanje vojnika u taktikama i procedurama zaštite zapovjednika i drugih VIP osoba. Tečaj se sastojao od dva dijela: teoretski i praktični. U prvom dijelu polaznici su izrađivali plan zaštite VIP osoba u različitim situacijama, dok su u drugom dijelu praktično isprobali ono što su planirali: pratnja i osiguranje VIP osobe u štićenoj koloni.

...

Pripadnici OS RH u okviru ojačane prednje prisutnosti u sastavu Borbene grupe Poljska pod zapovijedanjem Sjedinjenih Američkih Država (eFPBG-USA) na sjeveroistoku Poljske na vojnom poligonu "Bemowo Piskie" sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza.

Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. U tom smislu hrvatski vojnici provode pojedinačnu i zajedničku obuku kako s pripadnicima oružanih snaga iz sastava Borbene grupe (SAD, Rumunjska i Velika Britanija), tako i s pripadnicima OS Republike Poljske kao što je bio i upravo proveden "Pretorian" tečaj.

Pretorian

Pretorian

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Pripadnici 3. HRVCON-a NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) proveli su u četvrtak, 6. veljače 2019. na vojnim poligonima za provedbu topničkih gađanja „Bemowo Piskie – Gaudynek, Sosna“ u Republici Poljskoj drugo raketno bojevo gađanje iz samohodnih višecjevnih lansera raketa 122 mm “VULKAN” M92 u dnevnim i noćnim uvjetima.

Gađanje je provedeno kao dio završne taktičke vježbe na kraju procesa obučavanja i ocjenjivanja bitnice (Operation Raider Thunder) na razini Borbene grupe Poljska, u čijem sastavu se nalazi 3. hrvatski kontingent. Cilj vježbe bio je provjera obučenosti manevarskih satnija, topničkih i raketnih bitnica te povećanje interoperabilnosti između svih sastavnica BGP-a, u svrhu priprema za ocjenjivanje Borbene grupe u cjelini kroz zajedničke vježbe s bojevim gađanjem. 

Zapovjednik 3. HRVCON eFPBG-USA, ujedno i zapovjednik Bitnice SVLR satnik Željko Trček nakon uspješno provedene zadaće izjavio je kako je iznimno zadovoljan provedenim gađanjem: „Tijekom vježbe smo pružili vatrenu potporu postrojbama Borbene grupe u manevru. Ovo je ujedno bilo i naše prvo noćno gađanje ovdje u području aktivnosti što je bila izvrsna prilika za mlađe pripadnike kontingenta. Dojmovi su izuzetni. Sve naše planirane zadaće provedene su u potpunosti.“ 

Satnik Trček također je izrazio uvjerenje u daljnje jednako uspješno uvježbavanje s našim saveznicima.

Na sjeveroistoku Poljske pripadnici Oružanih snaga RH sudjeluju u mirnodopskim aktivnostima koje su definirane kao NATO aktivnosti za postizanje i održavanje spremnosti te potpora jačanju sigurnosti Saveza i njezinih članica.

Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na zajednička uvježbavanja kako bi se povećala interoperabilnosti među saveznicama. U tom smislu pripadnici OS RH provode pojedinačnu i zajedničku obuku s pripadnicima Sjedinjenih Američkih Država, kao vodeće nacije BGP-a, te pripadnicima oružanih snaga Rumunjske i Velike Britanije.

 

HRVCON - Raketno gađanje u Poljskoj

 Foto:  POL 15.gbz / 3. HRVCON eFPBG-USA

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 523 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com