Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRZ

HRZ razvija nove sposobnosti i otvara novu dimenziju, posebno u segmentu nadzora i kontrole u zračnom prostoru
Uspješno provedena vježbovna zadaća uz potporu NATO komponente
 
SzNZP
 
 

PRESS

 

 

 

Središte za Nadzor Zračnog Prostora (SzNZP) provelo je u srijedu, 13.ožujka 2019. vježbovnu Air Policing zadaću uz potporu NATO Airborne Early Warning (NAEW) komponente.

 

NAEW komponenta je NATO integrirana, multinacionalna letačka postrojba koja pruža mogućnost brzog raspoređivanja zračnog sustava za rano otkrivanje, zapovijedanje, nadzor, kontrolu i komunikaciju za potrebe NATO operacija.

...

U provedbi zadaće međunarodnog karaktera sudjelovale su Bojna ZMIN, zrakoplov E-3A AWACS, Združeno zračno operativno središte (Combined Air Operational Center - CAOC) Torrejon, Snage brzog odgovora (Quick Reaction Alert - QRA) u kojima su dva Mig-a 21, Mig-21 Eskadrile borbenih aviona 91. zrakolovne baze i zrakoplov Pilatus PC-9 Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze.

Cilj vježbe bio je usklađivanje procedura i jačanje interoperabilnosti postrojbi uključenih u provedbu zadaća u sklopu NATINAMDS sustava odnosno trajne NATO misije u mirnodopsko vrijeme te krizi i konfliktu sa svrhom zaštite teritorija svih NATO članica od bilo kakvog oblika ugroze iz zraka. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Ključ uspješnosti provedbe ove zahtjevne zadaće bio je u kvalitetnoj koordinaciji između posada dviju C2 komponenti, SzNZP-a i E-3A platforme, iz koje je i provedena uspješna zadaća dvaju istovremenih presretanja dva odvojena cilja u zračnom prostoru RH. 

Time su Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i njegove sastavnice, napose posade SzNZP-a i EBA, još jednom pokazale visoku osposobljenost za provedbu svojih temeljnih zadaća zaštite zračnog prostora RH, kao i preuzetih zadaća NATO saveza unutar NATO integriranog sustava protuzračne i proturaketne obrane. 

Prema scenariju vježbe, jedan je cilj nadzvučnom brzinom simulirao upad u NATO zračni prostor, a drugi nisku, sporu metu nepoznatih namjera, a na oba su cilja izvršena uspješna presretanja u zračnom prostoru RH. 
Za uspješnu provedbu ovakvih zadaća iznimno je važna usklađenost procedura te konstantna koordinacija između posada u SzNZP-u i na E-3A platformi te CAOC Torrejon-a, za što je potrebno dosegnuti i zadržati visoke NATO standarde u segmentu kontrole zračnih misija. 

Ovo je već četvrta u nizu uspješna misija uz potporu NAEW komponente, čime HRZ razvija nove sposobnosti i otvara novu dimenziju, posebno u segmentu nadzora i kontrole u zračnom prostoru.

 

Foto: 1.   Izvor

 

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 366 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr