Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRVCON

Spur Ride - testiranje fizičke i mentalne izdržljivosti vojnika
Hrvatski vojnici drugi put na 'Spur Ride-u' u Poljskoj
Spur Ride
 
 

PRESS

 

 

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Poljskoj od 9. do 11. travnja 2019. u organizaciji 278. Armored Cavalry Regiment (ACR) Nacionalne garde Tennessee Sjedinjenih Američkih Država održano je natjecanje „Spur Ride“.

 

Na natjecanju su sudjelovali pripadnici svih sastavnica Borbene grupe Poljska, pripadnici zemlje domaćina, kao i pripadnici Oružanih snaga Republike Litve, Kanade i Kraljevine Španjolske.

...

„Spur Ride“ tradicionalno je natjecanje u postrojbama američke konjice te ukoliko ga vojnik uspješno završi postaje njezin punopravni član i dobiva mamuzu kao simbol pripadanja. Propozicije natjecanja određuje zapovjednik svake konjičke postrojbe, ali uglavnom su to zadaci kojima se testira fizička i mentalna izdržljivost vojnika. 

U dva dana, koliko je natjecanje trajalo, vojnici su izvršili niz temeljnih vojničkih zadaća: savladavanje prepreka, gađanje iz pješačkog naoružanja, orijentacijske hodnje dužine 5-6 kilometara u dnevnim i noćnim uvjetima.

Tijekom hodnji, s punom borbenom opremom, bile su postavljene kontrolne točke – komunikacija, NBKO, bacanje ručnih bombi, reagiranje na kontakt, izvlačenje ranjenika, slanje poziva za medicinsku evakuaciju te postupanje sa ratnim zarobljenikom. Po povratku u bazu, nakon izuzetnih fizičkih napora, uslijedio je još jedan test.

Natjecatelji su trebali pokazati svoje znanje iz opće kulture i povijesti, posebno prilagođen svakoj naciji. Znanje, izdržljivost, brzinu i preciznost u izvršavanju svih postavljenih zadataka cijelo vrijeme natjecanja ocjenjivali su instruktori 278. ACR te na kraju proglasili najbolje.

Spur Ride

Po završetku natjecanja, održana je svečana ceremonija na kojoj su najboljim polaznicima na tradicionalan način uručena priznanja i mamuze – simbol američke konjice. 

Jedan od najboljih je i pripadnik 3. HRVCON-a eFPBG-USA, skupnik Nikola Kelić, zapovjednik desetine za upravljanje paljbom. Nakon što je primio čestitke svojih kolega, skupnik Kelić izjavio je: „Bilo je zanimljivo i naporno, ali zato je još veće zadovoljstvo sada kad sam uspješno završio. Prijavio sam se jer sam htio testirati svoje granice, da vidim koliko mogu. Kada mi je bilo teško i činilo se da više ne mogu, nekako sam smogao snage i došao do kraja“. 

Skupnik Kelić pamtit će ovo natjecanje, rekao je,kao priliku u kojoj je vidio i naučio nešto novo. Bez obzira na umor i bol, na kraju je zaključio: „Ponovio bih sve još jednom“.

Hrvatski vojnici kao pripadnici 3. HRVCON-a NATO ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine Borbenu grupu Poljska.

BGPOL je multinacionalna borbena grupa pridodana poljskoj 15. mehaniziranoj brigadi Gizycko s jedinstvenim ciljem zajedničkog uvježbavanja i povećanja interopreabilnosti među saveznicima.

 

Spur Ride

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Foto: 3.HRVCON eFPBG-USA | US Army Sgt Arturo Guzman

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 174 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com