Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
PRESS

HRVCON

Četvrti hrvatski kontingent u sklopu Borbene grupe Poljska broji ukupno 80 pripadnika, među kojima su četiri žene
Primopredaja dužnosti 3. i 4. HRVCON-a u Republici Poljskoj
HRVCON
 
 

PRESS

 

 

HRVCON

Svečanost primopredaje dužnosti između 3. i 4. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u sastavu Borbene grupe Poljska (BGP - Battle Group Poland) u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence - eFP) održana je u ponedjeljak, 29. travnja 2019. na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Republici Poljskoj.

 

Tom je prigodom zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček predao državnu zastavu zapovjedniku 4. HRVCON-a bojniku Predragu Srđenoviću.

...

Svečanosti je nazočio vojni izaslanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić, zapovjednik 15. poljske mehanizirane brigade brigadni general Norbert Iwanowski, američki zapovjednik Borbene grupe pukovnik Donny W. Hebel te predstavnici vojnog poligona Bemowo Piskie i nacionalni predstavnici Rumunjske i Velike Britanije.

Brigadir Jozić naglasio je kako sudjelovanjem naših vojnika u aktivnosti NATO ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj Hrvatska pokazuje svoju odlučnost u obrani istočnih granica saveza kao jedan od pouzdanih i snažnih partnera. „Hrvatska će nastaviti sudjelovati u ovoj NATO aktivnosti s velikim entuzijazmom, demonstrirajući solidarnost s našim saveznicima, spremni i voljni braniti slobodu svih nas“, kazao je brigadir Jozić poželjevši pripadnicima 3. HRVCON-a sretan povratak u Domovinu, a 4. kontingentu dobrodošlicu i uspješno izvršenje zadaće na koju su upućeni s velikim povjerenjem.

U svom obraćanju, zapovjednik 3. HRVCON-a satnik Željko Trček istaknuo je kako je 3. hrvatski kontingent u proteklih šest mjeseci proveo niz obučnih događaja te time izvršio svoju glavnu zadaću u sklopu aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj. Također, zahvalio je na uspješnoj suradnji pripadnicima zemalja partnera u Borbenoj grupi te zemlji domaćinu na izuzetnom gostoprimstvu, a 4. HRVCON-u zaželio je puno uspjeha u izvršavanju zadaća koje im slijede.

- sadržaj se nastavlja -

HRVCON

Zapovjednik 4. HRVCON-a bojnik Predrag Srđenović izrazio je zadovoljstvo što će pripadnici Hrvatske vojske imati priliku, zajedno s partnerskim zemljama u Borbenoj grupi, doprinijeti jačanju zajedničke sposobnosti i interoperabilnosti NATO saveza, te uz partnere raditi na izgradnji mira i stabilnosti. Bojnik Srđenović zahvalio je satniku Trčeku na dosadašnjem uloženom trudu i radu te potaknuo pripadnike 4. kontingenta na nastavak rada i zadržavanje entuzijazma i standarada postignutih tijekom dosadašnje obuke.

Četvrti hrvatski kontingent u sklopu Borbene grupe Poljska broji ukupno 80 pripadnika, među kojima su četiri žene. Okosnicu kontingenta čine pripadnici Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom samovoznih višecijevnih lansera raketa (SVLR) "VULKAN", kao i stožerno osoblje koje radi u sastavu zapovjedništva BGP-a te tim vojne policije i nacionalni element potpore s pripadajućom opremom i vozilima.

Četvrti HRVCON nalazi se u Poljskoj te zajedno s američkim, britanskim i rumunjskim vojnicima čine jednu od četiri Borbene grupe koje predstavljaju konkretnu implementaciju koncepta ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, razmještene u zemljama članicama, na njegovim istočnim granicama, u Republici Litvi, Republici Latviji, Republici Estoniji i Republici Poljskoj.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: HV / 4.HRVCON eFPBG-USA

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 699 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com