Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
PRESS

HV

Prof. dr. sc. Tanjić na predavanju je opisao vojni put dvojice hrvatskih blaženika, Alojzija Stepinca i Ivana Merza
Predavanje 'Časnici na putu svetosti' u Zapovjedništvu za potporu
Časnici na putu svetosti
 
 

PRESS

 

 

Povodom 17. obljetnice ustrojavanja Zapovjedništva za potporu, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić održao je u petak, 3. svibnja 2019. predavanje pod naslovom "Časnici na putu svetosti" u vojarni "1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia" u Zagrebu.

 

Predavanju su prisustvovali zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović, vojni ordinarij Jure Bogdan, pomoćnik ministra obrane za ljudske potencijale Zoran Piličić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul, zamjenik ravnatelja Vojne sigurno-obavještajne agencije brigadni general Ivica Komljen, načelnik Uprave za operativne poslove Glavnog stožera OS RH brigadni general Senad Fejzić, načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera OS RH kapetan bojnog broda Milan Žunić i drugi.

...

Prof. dr. sc. Tanjić na predavanju je opisao vojni put dvojice hrvatskih blaženika, Alojzija Stepinca i Ivana Merza. Čitajući izvatke iz dnevnika dvojice blaženika, kao i svjedočanstva njihovih suboraca, predočio je prisutnima kako je sudjelovanje u bitkama Prvog svjetskog rata odredilo životni put blaženih Stepinca i Merza. 

- sadržahj se nastavlja -

Časnici na putu svetosti

"Tijekom Prvog svjetskog rata obojica blaženika ostala su vjerna anđeoskom moralu te krepostima čistoće i uzdržljivosti. U njima su se razvijali domoljublje i moralna načela. Dokazali su da je moguće biti ratnik, a pritom ne izgubiti svoju dušu i svejedno doseći svetost", istaknuo je Tanjić.

Prof. dr. sc. Tanjić poručio je da današnji časnici u OS RH od Stepinca i Merza mogu naučiti kako biti dobar primjer svojim podređenima, ali i svojim obiteljima. 

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Drago Matanović u sklopu predavanja istaknuo je da su upravo vrijednosti poput vjere i domoljublja očuvale Hrvatsku vojsku i hrvatski narod tijekom stoljeća, a pogotovo u Domovinskom ratu.

Zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-bojnik Mladen Fuzul zahvalio je prof. dr. sc. Tanjiću što je pripadnicima Zapovjedništva za potporu približio blaženog Alojzija Stepinca i blaženog Ivana Merza, zaključivši: "Današnje predavanje pokazalo je da vojna karijera nije bilokakva profesija, već poziv. Nadam se da će primjer dvojice hrvatskih blaženika učvrstiti naše vojnike, dočasnike i časnike u vjeri i služenju domovini."

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Foto: HV / F.Klen

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: MORH

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 258 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
SDP će, nakon pobjede svog predsjedničkog kandidata osvojiti i Banske dvore
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr