Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
U prvih sedam dana svibnja od topničkih i zračnih udara poginulo je čak 30 osoba, mahom civila i djece
Udari na Slavonski i Bosanski Brod (svibanj 1992.)

Slavonski Brod

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Iako Slavonski Brod tijekom 1991. nije bio izložen direktnim udarima velikosrpskog agresora, započinjanjem sukoba u susjednoj Bosni i Hercegovini postao je meta srpskog topništva.

 

Ratni pakao u tom gradu otpočeo je 3. svibnja 1992. kada se u napade uključilo i zrakoplovstvo JNA.

...

U prvih sedam dana svibnja od topničkih i zračnih udara poginulo je čak 30 osoba, mahom civila i djece, a po procjenama zapovjedništva Operativne zone Osijeka  u tom razdoblju na područje Slavonskog Broda izvršeno je 65 napada s 200 preleta u čemu je sudjelovalo oko 100 zrakoplova JNA.

 

Unatoč iznimno visokom postotku civilnih žrtava, primarni cilj zrakoplovstva JNA zapravo je bio srušiti most koji je spajao Slavonski i Bosanski Brod.

Naime, nakon što je 3. ožujka u Bosanskoj Posavini započeo otvoreni rat, most na Savi postaje središnji cilj velikosrpske agresije na tom prostoru, čija se strateška važnost povećala uništenjem ostalih mostova od Slavonskog Broda nizvodno.

Tijekom travnja snage JNA iz sastava operativne grupe 17. tuzlanskoga korpusa nisu uspjele u naumu osvajanja Bosanskog Broda, odnosno osvajanja strateški važnog mosta. Stoga je angažirano zrakoplovstvo JNA koje je uz potporu dalekometnog topništva započelo sustavno bombardiranje mosta i grada Slavonskog Broda.

 

 

No već prvog dana zračnih napada Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo pretrpjelo je visoke gubitke.

Naime, protuzračna obrana uspjela je pogoditi nekoliko zrakoplova tipa MiG-21, od kojih se za jednog pouzdano zna da je srušen pao u rijeku Savu, dočim su ostali pogođeni uspjeli sletjeti negdje na teritoriju susjedne BiH.  

Iz tog razloga od 2. svibnja zrakoplovi više nisu napadali s visine niže od 3000 metara, što je utjecalo na opstojnost mosta, ali nažalost i na povećanje civilnih žrtava u Slavonskom Brodu.

Ipak, most je sve do miniranja u listopadu 1992. bio najznačajnija logistička veza Hrvatske i napadnute Bosanske Posavine, ali i komunikacija putem koje je više 100 000 civila spašavalo živote bježeći od velikosrpske agresije.

 

 

 

foto: 1.scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 244 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com