Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
UCM
Zbog hrabrosti u mnogim pothvatima odlikovan je Viteškim križem reda Marije Terezije
16. svibnja 1840. - Umro Ban Franjo Vlašić

 

Franjo Vlašić

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Podmaršal Franjo Vlašić, jedan od istaknutijih hrvatskih banova u vrijeme hrvatskog narodnog preporoda, umro je 16. svibnja 1840. u Zagrebu. 

 

Rođen u Dombovaru u Mađarskoj, Franjo Vlašić kao kadet stupio je u husare i sudjelovao u gotovo svim ratovima protiv revolucionarne Francuske i Napoleona. Zbog hrabrosti u mnogim pothvatima odlikovan je Viteškim križem reda Marije Terezije

...

Taj je prekaljeni vojnik kao hrvatski ban od 1832. godine učinio mnogo dobra hrvatskomu narodu i ustrajno štitio njegova državna prava. Svojim jednostavnim životom i građanskim držanjem te velikim iskustvom stekao je popularnost među hrvatskim pukom.

U to vrijeme mađarski teritorijalni i jezični zahtjevi prema Hrvatskoj bili su česti i agresivni. Ban Vlašićogorčeno se suprotstavljao takvim pretenzijama i odlučno je stao na stranu hrvatskih staleža. Podupirao je preporodni pokret u Hrvatskoj te je 1832. preporučio molbu Ljudevita Gaja za izdavanje novina na hrvatskome jeziku.

Zajedno sa zagrebačkim biskupom Aleksandrom Alagovićem potaknuo je osnivanje nekoliko narodnih društava. Na zajedničkome ugarsko-hrvatskom saboru u Požunu, u današnjoj Bratislavi, branio je prava Hrvatske na Rijeku i njezino primorje. Neposredno prije smrti, kada su Mađari, također na saboru, donijeli zaključak o uvođenju mađarskog jezika u javni život Hrvatske, ban Vlašić uputio je zahtjev kralju Ferdinandu I. da ne potvrdi tu odluku i u tome je uspio. Bio je to njegov najljepši, posljednji dar narodu koji je vodio do smrti 1840. godine.

 

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 396 gostiju i nema članova online

A- A A+
Zbog posebnih zdravstvenih preventivnih mjera najviše mi nedostaje:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr