Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
Domovinski rat
Simbol otpora hrvatskih branitelja
SUNJA NIKADA NIJE BILA OSVOJENA

 

Sunja - Leteća tvrđava B-52

 

Domovinski rat

 

 

Skup srpskog naroda (“događanje naroda”) ovog kraja održan je 6. lipnja 1991. godine u selu Drljačama kod Sunje. Sa skupa se poziva “goloruki” srpski narod na povišenu borbenu gotovost, na naoružavanje i aktiviranje rezervnog sastava milicije.

 

Riječ je o selima s većinskim srpskim stanovništvom opredijeljenim za tzv. SAO Krajinu: Blinjski Kut, Crkveni Bok, Staro Selo, Velika Gradusa, Mala Gradusa, Četvrtkovac, Petrinjci, Radonja Luka, Čapljani, Donji Hrastovac, Šaš, Kosteši Šaški, Papići i Jasenovčani.

...

Na dan Svete Ane, 26.srpnja 1991. godine, pod prijetnjom napada iz četničkih uporišta, stanovništvo Sunje, Sunjske Grede, Žremena, Bistraća, Bobovca, Graduse, hrvatskih sela preko Save,  napušta svoje domove, ponijevši sa sobom samo najnužnije stvari. Protjerani su prevezeni preko Save na dvije skele.

Napadi četničkih formacija na branitelje Sunje, domaće stanovništvo i policiju uslijedili su 27. na 28. srpnja 1991. godine. Cilj je agresora bio zauzeti desnu obalu Save i lijevo krilo obrane grada Siska.

 

 

Međutim neprijatelj je naišao na žestok otpor.

Leteća tvrđava B-52

Naime, 27. srpnja 1991. iz Siska dolazi u Sunju dio Druge pješačke bojne (oko 60 gardista) na čelu sa zapovjednicima Tomislavom Skenderom i Predragom Matanovićem. Time je ojačana   obrana Sunje.

Slijedećeg dana Prva pješačka satnija se raspoređuje u područje Komareva (Klobučak). Samo dva dana kasnije Prva pješačka satnija se vraća na položaje u Sunji dok zapovjednik Tomislav Skender s 2.ps utvrđuje položaje. S domaćim snagama postavlja se crta obrane po otpornim točkama: hotel Sunja-željeznička stanica-policijska postaja-pilana-leteća tvrđava. Ova je obrana ostala do kraja rata. Tih dana, a kasnije mjeseci i godina Sunja je okružena s tri stane neprijateljskim snagama. Jedina moguća odstupnica je bila u zaleđu rijeka Sava.

 

 

Iako su Sunju napadale mnogobrojnije i dobro opremljenije postrojbe JNA s domaćim i “uvezenim” četnicima, ona nikada nije bila osvojena i ostala je jedini slobodni teritorij na desnoj obali rijeke Save tijekom Domovinskog rata. Istodobno, ona je postala i rijetkim primjerom izuzetnog suživota branitelja iz raznih krajeva Hrvatske i mještana Sunjana koji su pod svakodnevnom kišom granata i mina nastavili živjeti.

 

U takvom ratnom-ljudskom-domoljubnom i viteškom okruženju, stvorena je trajna obrana Sunje, u kojoj se ginulo (više od 70 branitelja i civila) ali i pjevalo, pa čak i za vrijeme najžešćih napada neprijatelja.

 

Na kraju srpnja i početkom kolovoza 1991. godine snage obrane Sunje su činile:

Druga pješačka satnija iz Druge pješačke bojne, Druge A brigade “Gromovi” ZNG, pod zapovijedanjem Tomislava Skendera i zamjenika Mladena Legina; pripadnici Policijske postaje Sunja sa zapovjednikom Davidom Bece, mještani Sunje i okolnih sela svrstani u Treću satniju, 57. samostalnog bataljuna, čiji je zapovjednik bio Marijan Kolaković, samostalna satnija pričuvnog sastava MUP-a PU Zagreb sa zapovjednikom Žarkom Peša. Sveukupno oko 300 branitelja.

 

Sunja - Leteća tvrđavaPrvi ratni zapovjednik svih snaga obrane Sunje postao je Žarko Peša a njegov zamjenik Tomislav Skender. Vojno organizacijski doprinosi očituju se u nastojanjima da se stvori jedinstvena crta obrane: od Graduse Posavske, Grede Sunjske, preko Sunje, Sunjskog Krivaja, Sunjskog Selišta, Žremena, Bistraća, zaključno s Bobovcem.

Minobacačko topnički napadi JNA i četnika na Sunjsko bojište, koje odolijeva svim napadima, dosegli su vrhunac u srijedu, 28. kolovoza 1991. godine. Napadi nisu prestajali cijeli dan, a u 18:10 sati od tenkovske granate na položaju zvanom Leteća tvrđava poginuli su zapovjednik Tomislav Skender i njegov zamjenik Mladen Legin. Teško je ranjen Miroslav Maršić.

 

Pogibija legendi obrane Sunje nije umanjila borbeni moral branitelja, a s dolaskom Treće pješačke satnije sa zapovjednikom Krunoslavom Cavrićem, Sunja je postala simbol otpora hrvatskih branitelja.

Treća pješačka satnija zamijenila  je Drugu, 29. kolovoza 1991. godine, i ona  se vratila u Sisak. Treća pješačka satnija ostaje na položajima do 4.srpnja 1992.godine. Prva crta Sunjske bojišnice predstavljala je okosnicu obrane i udarnu snagu svih postrojbi branitelja Sunje. “Gromovi” su u Sunji bili oslonac tijekom svih ratnih godina. Povremeno su boravili u Sunji kao interventne postrojbe u kriznim situacijama gardisti Prve pješačke bojne, Druge pješačke bojne i dijelovi Oklopno - mehanizirane bojne.

Nezaboravni su bili dečki: Kosta, Crni, Kinta, Nara, Jura, Žugi, Šarif, Eki, Bogović, Karlo, Krešo, Puškari, Sovići, Somići, Mika, Boro, Pepo, Gorša, Cipelić, Cvajguz, Štimac, Šalaja, Mleko, Milo dete, Pejo, Kuki, Brkić, Feljan, Srna, Brnardić, Zvonko, Ćato, Damir, Rambo, Cobra, Ceki - na onim našim, žestokim, Sunjskim položajima od Leteće tvrđave, Letećeg Holandeza, Neuperenih tulipana, Prerezanih vena, Vepar divizije, Hotela Propuh i mnogih drugih.

 

U Sunji, na željezničkoj stanici, poginuo je rijetko hrabar i odvažan izviđač, diverzant, miner, bojovnik Zlatko Hajenić.

 

Sunja i Sunjani nisu i neće zaboraviti "Gromove", mnogi još i danas žive u njoj i njihova djeca su ponosna na svoje očeve.

 

 

 

Foto: 1. DPCM/Fb Branko Čengić

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: DPCM/Ivica Šafarić

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 295 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr