Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
UCM
Radić: Tko je protiv žena, ne spada k nama
8. svibnja 1921. - Radićeva skupština u Koprivnici

 

Stjepan Radić

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Koprivnica je 8. svibnja 1921. imala svečanost kao nikada do tada – veliku Radićevu skupštinu. 

 

Glavni organizator skupštine bio je gradonačelnik Koprivnice Ivan Kraljić a uvelike je pomagao i seljački narod. Razdragane su mase odjevene u svečano ruho već na kolodvoru dočekale dragog gosta Stjepana Radića i njegova suprugu Mariju.

...

Cijelim putem do središnjeg trga, gdje su prvaci Hrvatske republikanske seljačke stranke držali govore, orila se pjesma seljačkih društava. Razdragani su domaćini gostima mahali cvijećem, vijencima i raznim zelenilom. 

Stjepan Radić prvi je stupio na govornicu. Već nakon pozdravnih riječi okrenuo se prema političarki i ženi iz naroda Mari Matočec s prijedlogom da se ona obrati „dragim seljačkim sestrama“. U taj tren došlo je do incidenta. Narodni zastupnik Tomo Jalžabetić dobacio je ljutito: "Ne, ne, samo babama ne treba dati govoriti“. Radić se usprotivio riječima: "Tko je protiv žena, ne spada k nama“. 

Omiljena političarka i glasnogovornica žena Mara Matočec nije ostala dužna; za govornicom je predbacila Jalžabetiću da on Hrvatskoj republikanskoj seljačkoj stranci pripada samo tijelom, a ne dušom. Nadovezala se vatrenim govorom u kojem se zalagala za nasljedna prava žena nakon smrti supruga na koje one tada nisu imale zakonsko pravo. Mara Matočec i sama je bila udovica pa je znala što znači ostati bez imovine poslije suprugove smrti. 

Sačuvan je i dragocjeni filmski zapis skupštine koji svjedoči o popularnosti Stjepana Radića među seljačkim svijetom. Skupština na kojoj su govorili stranački prvaci održala se uoči proglašenja „Ustava neutralne seljačke Republike Hrvatske“ koji je postao temeljni nauk ili program HRSS-a.

 

 

Foto: 1. Izvor

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 258 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com