Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
UCM
Mali izgled za uspjeh operacije, podcijenjena uloga rijeke
UNA '95

 

Una 1995

 

Domovinski rat

 

 

Postrojbe ZP Zagreb prije dobivene usmene zapovjedi za napad osiguravale su državnu granicu. Dana 15.09.1995. izdvojeno zapovjedno mjesto Zbornog područja Zagreb (IZM ZPZ) uspostavljeno je i počelo je  sa radom u Sisku (Jodno),  Kostajničkom Selištu i u širem području Dvora. 

 

Dana 17.09.1995. planirane postrojbe dobile su zapovijed za punu b/s i prijam borbene zapovijedi. Prijam borbene zapovijedi izvršen je na IZM ZPZ u Sisku od zapovjednika ZPZ. Tijekom dana 17.09.1995. i noću u cijeloj zoni ZPZ vršene su intenzivne pripreme i pokreti postrojbi iz dubine u očekujuća područja za izvršenje napadne operacije.

 ...

 

Raspored naših snaga prije akcije

  

Poslije operacije „Oluja“ postrojbe 2. gardijske brigade raspoređene su na nove stacionarne lokacije diljem oslobođene Banovine. Cilj rasporeda je bila brza mogućnost  intervencije u svrhu konstantnosti osiguranja državne granice RH. Postrojbe su rutinski bile u stanju vrlo brzo posjesti borbene položaje uz državnu granicu rijeke Une.

 

Zadaća 2. gbr.

Opća zadaća Gromova bila je kao u svim dotadašnjim borbenim operacijama nadređenih zapovjedništava, razbiti neprijatelja na prvim crtama ispred sebe, ukliniti se u njegovu dubinu i stvoriti uvjete za probijanje i napredovanje pričuvnih borbenih postrojbi Hrvatske vojske.

U operaciji Una zapovjedništvo ZPZ upotrijebilo je 2. gardijsku brigadu Gromovi na svom glavnom i pomoćnom smjeru napada. Glavni smjer napada je bio Dvor na Uni - Prijedor.  Pomoćni smjerovi napada bili su Hrvatska Dubica – Topići, i Hrvatska Kostajnica - Knežica.

Zadaća glavnih snaga 2. gbr:

  • u prvoj etapi uz vlastitu topničku i tenkovsku potporu u suradnji sa borbenom skupinom 2. domobranske pukovnije nasilno prijeći rijeku Unu, razbiti i uništiti neprijateljske snage na njegovoj prednjoj crti obrane, stvoriti mostobran i osigurati uvođenje djelova 1. gardijske brigade „Tigrovi“.
  • u drugoj etapi u suradnji sa djelovima 1. gbr „Tigrovi“ zaobići Bosanski Novi i produžiti napadno djelovanje te u trajanju do dva dana stvoriti uvjete za ovladavanje Prijedorom.

Zadaća snaga 1/2. gbr na pomoćnom smjeru, (taktička skupina ):  

(1/2. gbr, 2. ts-okb/2. gbr, mv-okb/2. gbr.)

  • u prvoj etapi nasilno prijeći rijeku Unu, razbiti i uništiti neprijateljske snage na prvoj crti njegove obrane, stvoriti mostobran za uvođenje ostalih snaga HV.
  • u drugoj etapi produžiti napadno borbeno djelovanje smjerom Bosanska Dubica-Topići.

 

Una 1995Una 1995

 

Tijek operacije

 

Borbena zapovijed za napad u operaciji „Una“ je primljena od nadređenog zapovjedništva dana 17.09.1995 godine u 15:30 sati sa početkom napadnog borbenog djelovanja u 0:,00 sati 18.09.1995. godine, što je kasnije prolongirano za 09:00 sati.

Brigada je iz redovnog stupnja borbene spremnosti krenula u taktički najsloženije borbeno napadno djelovanje. (Napad iz pokreta sa nasilnim prijelazom rijeke)

 

 

POKRETI SNAGA:

2. gbr /-1) tijekom noći 17/18.09.1995.godine vrši ubrzanu,kombiniranu hodnju i prevoženje iz Zagreba, Ivanić Grada i Petrinje u područje Dvora

TS 2. gbr iz Trstenika, Petrinje i Ivanić Grada u područje Hrvatske Dubice

Zapovjednici izdvojenih zapovjednih mjesta u Dvoru i Hrvatskoj Dubici tijekom noći 17./18. 09.1995.g izvršili su prihvat postrojbi iz dubine i izdali konkretne zadaće za napad.

Napad je brigada izvršila s topničko-raketnom pripremom i to po zadanim smjerovima:

  • Dvor na Uni u 09:00 sati
  • Hrvatska Dubica u 11:20 sati

 

GLAVNI SMJER NAPADA (DVOR - BOSANSKI NOVI)

Uslijed magle u dolini r. Une u 09.00 sati 18.09.1995.g otpočela je topnička priprema napada, a tenkovska tek u 11.00 sati. Raspoloživim brojem čamaca uz brzinu rijeke iznad 3 mls prebacuju se snage pješaštva 2. gbr. Desantno mjesto prijelaza(DMP) je bio 1,5 km nizvodno od srušenog mosta na r. Uni u Bosanskom Novom (utoka rijeke Žirovnice u Unu). Neprijatelj na desnoj obali dobro utvrđen, sustav paljbe uređen, a teren kod neprijatelja dominira nad dolinom r. Une.

Trajanje prebacivanja prvog vala i širenje mostobrana znatno je bilo otežano sporošću ograničenom mogučnošću dovođenja novih snaga na mostobran, gubicima na rijeci i na samom mostobranu.

Podizanjem magle u 11:00 sati uključen je tenkovska paljbena potpora u potpori snaga na mostobranu.

Zapovjednik ZP Zagreb general Marijan Mareković uvodi na mostobran i dijelove snaga 1. gbr „Tigrovi“ radi proširenja mostobrana.

Postrojbe na mostobranu unatoč silnim naporima nisu uspjele zauzeti niti jedan dominantni objekat te su na dostignutoj crti prešle u obranu.

Neprijateljsko zrakoplovstvo djelovalo je po hrvatskim snagama u području Dvora.

Padom mraka 18.09.1995. godine na izdvojenom zapovjednom mjestu intenzivno se izdaju zadaće za pripremu nastavka borbenih djelovanja za slijedeći dan. Neprijatelj tijekom noći dovlači nove snage i pojačava svoju obranu.

Dana 19.09.95.g nastavljaju se borbena djelovanja uz intenzivnu obostranu topničku, tenkovsku i raketnu potporu s obje strane. U popodnevnim satima mostobran je ostao gotovo isti no slabio je otpor neprijatelja uslijed preciznosti, koncentracije hrvatskih snaga sa lijeve obale rijeke Une.

Dana 19.09.1995. u ranim jutarnjim satima izdana je zapovijed za izvlačenje s mostobrana na lijevu obalu r. Une i postupak po zapovijedi za obranu.

Tijekom djelovanja u području Dvora na Uni snage 2.gbr imale su 13 poginulih: Petar Žuk, Dario Baltić, Miroslav Šišić, Stevo Miota, Siniša Mikočević, Željko Čelepirović, Marijan Drvodelić, Miroslav Kovačević, Marko Budimir, Darko Matić, Paul Simonišek, Dragan Kondić i Tarik Hadžihasanović..

 

POMOĆNI SMJER NAPADA (DUBICA - BOSANSKA DUBICA)

U 05:00 sati dana 18.09. održan je na izdvojenom zapovjednom mjestu u Dubici sastanak sa zapovjednicima postrojbi i izdate su dopunske zadaće.

Izabrana sudesantna mjesta prelaza rijeke za napad bila su: - s. Baćin za BS 17. dp

  • Dubica (uzvodno 1,7 km od mosta na r. Una) za potrebe TS 2. gbr
  • Dubica (nizvodno od mosta za 1 km) za potrebe BS 1. dp

Od navedena 3 DMP, a zbog nedostatka čamaca, 2 DMP su ostvarena i to za potrebe TS 2. gbr - 5 čamca (3 neispravna) BS 17. dp - 2 limena čamca.

Topnička priprema napada otpočela je u 11:20 u trajanju od 30 min.

Taktičke skupine (TS) 2. gbr u 11.50 vrši otiskivanje prvog vala s 1 čamcem (prevozi 8 ljudi) i 1 policijskim gliserom (prevozi 6 ljudi). Uz jaku razmjenu topničke, tenkovske i pješačke vatre, uz gubitke i sporo narastanje snaga na desnoj obali Une, mostobran se pokušava uspostaviti.

Nadređeno zapovjedništvo, u cilju ojačanja snaga na desnoj obali Une, zapovijeda uvođenje dijelova 1. dp na mostobran TS 2. gbr radi narastanja snaga i zauzimanje objekta koji je moguće obraniti.

Po prelasku manjih dijeovala snaga 1. dp (10 ljudi), topničkom vatrom na mjestu prijelaza, pogođen je kamion s ljudstvom i prekinuto je ojačanje snaga na mostobranu.

U popodnevnim satima snage 7. dp (jačine satnije) izvršilo je prebacivanje dijela snaga preko Une kod sela Baćin, te zbog nemogućnosti napredovanja vratio se kasno poslije podne na lijevu obalu Une.

Početni uspjeh je ostvaren, ali zbog malog brojnog stanja pješaštva u bojni, sporog narastanja snaga na mostobranu(zbog malog broja čamaca) i uslijed žestokih protuudara protivnika u bokove naših snaga (posebno iz smjera Bosanske Dubice), taktička skupina 2. gbr prelazi u obranu.

U 17:30 izvršen je nalet i borbeno djelovanje 2 neprijateljska zrakoplova po snagama 2.gbr.

Tijekom vremena zbog gubitaka na mostobranu i protunapada protivnika, veličina istog do pada mraka svela se na površinu 400 x 100 metara.

Dana 19.09.1995.g u 02:40 zapovjednik Zbornog područja Zagreb izdao je zapovijed za izvlačenje snaga s mostobrana. Od 03.00 do 06.00 s 2 čamca pod okriljem magle i noći, uz određene gubitke, sve snage izvučene su na lijevu obalu r. Une. Posebno je potrebito naglasiti hrabrost ročnika iz 33.inž.brigade koji je cijelo vrijeme prevozio čamcem ljudstvo i TMS, a na rijeci je svaki put neprijatelj gađao čim se upali motor čamca.

Snage TS 2. gbr izvučene su u područje s. Živaja radi popune, odmora i saniranja gubitaka te spremnosti za intervenciju u području Dubice.

Tijekom borbenih djelovanja u području Dubice postrojba TS 2.gbr imala je 13 poginulih bojovnika od kojih su tijela njih devet ostala neizvučena te su kasnije razmijenjena. Poginuli su: Ante Petrušić, Zoran Špoljar, Miroslav Briševac, Zdenko Paestka, Ivo Barać, Zvonko Zrna, Josip Macan, Stjepan Pajsar, Dražen Horvat, Rudi Fistrić, Darko Oljačić, Mile Martelo i Mato Kunkić.

 

Nakon akcije “Una“ Gromovi su još jedanput potvrdili svoj ogroman borbeni moral i veliku  borbenu spremnost jer je u vrlo kratkom roku  izveden napad iz pokreta sa nasilnim prijelazom preko rijeke. On je imao vrlo male izglede za uspjeh jer je podcijenjena uloga rijeke i uticaj na provedbu zadaće, neprijatelj je očekivao napad hrvatskih postrojbi te je na obali rijeke Une pripremio i proveo obranu koja im je značila biti ili ne biti za tzv “Republiku srpsku“ i zato je bio strahovit otpor neprijatelja.

 

Operacija „Una“ odnijela je 26 mladih života pri čemu je i više desetaka gardista ranjeno, a nije za razliku od „Oluje“ ostvaren vojni uspjeh.

 

Una 1995

 

 

Foto: UCM

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: DPCM/Ivica Šafarić

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 542 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com