Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
UCM
Na čitavoj bojišnici zavladao je kaos
VIDUŠEVAC (1991.)

 

Viduševac

 

Domovinski rat

 

 

Dio bojovnika Prve bojne Druge gardijske brigade “Gromovi” (dio se nalazio na terenu Ljubovo) 26. lipnja 1991. dobiva zadaću da krene prema Glini jer su u Glini napadnuti hrvatski policajci. Bojna je stigla do Pokupskog i tu je boravila dva dana u pripravnosti. Kako se situacija u Glini smirila vratila se u bazu Trstenik. To je prethodilo odlasku na teren u Viduševac.

 

Novi pokret dijela Bojne uslijedio je 8. srpnja 1991. godine kada sa Zapovjedništvom brigade odlaze na teren u Viduševac. Istovremeno dio Bojne odlazi u Glinu na preuzimanje položaja oko policijske postaje. Zamijenjene su snage Druge pješačke bojne (JNA je činila „tampon zonu“ priklonjenu neprijateljskim snagama), jedan vod se smjestio  u selu Jukinac, jedan vod u selo Prekopa, a Zapovjedništvo i pričuva Bojne formirali su izdvojeno zapovjedno mjesto (IZM)  u selu Gornji Viduševac.

...

Pričuvni položaji napravljeni su ispred Gornjeg Viduševca gdje su se držale noćne straže. Smjene oko policijske stanice u Glini, položaji u Jukincu i Prekopi vršili su se po ustaljenom redoslijedu.

U jutarnjim satima, 16.srpnja 1991. godine, neprijatelj počinje s minobacačkom vatrom u kojoj smrtno stradava Željko Putar-Grdak. Nakon prestanka neprijateljskog granatiranja Boris Jacović okuplja dragovoljce s namjerom da neprijatelju zađu iza leđa i spriječe  danonoćno granatiranje.

Dvadesetak dragovoljaca sjeda u dva kombija i odlaze u neprijateljsko selo Baltić brdo. Neprimjetno su ušli u selo. Pregledom kuća su utvrdili da su ostale samo žene, djeca i starci stoga su se odlučili povući natrag u Viduševcu. Umorni Miro Papac traži od mještanina da s njihovim vozilom prebaci streljivo jer su svoja vozila ostavili nekoliko kilometara dalje. Toga trenutka iz kuća počinje žestoka pucnjava na bojovnike u kojoj smrtno stradava Miro. Uzvrativši neprijatelju bojovnici, svjesni težine svog položaja, odlučuju se izvući k Viduševcu a to im i uspijeva.

Tijekom obrane širega područja oko Gline i Viduševca Bojna je imala velike gubitke u ljudstvu.

 

ViduševacViduševac

 

Zapovjednik IZM-a bio je Ivan Mandić, njegov zamjenik Darko Markuz. Stjepan Živčić bio je koordinator između snaga na terenu i zapovjednika Brigade Bože Budimira. Usprkos svakodnevnim okršajima s neprijateljem položaji se uspješno drže do 20. srpnja 1991. godine  kada područje preuzima specijalna jedinica policije iz Bjelovara pod zapovjedništvom Gorana Lauša.

Bojna se izvlači u Gornji Viduševac. Po zapovjedi zapovjednika Brigada dobiva zadaću da napravi novu zonu odgovornosti. Obrana se uspostavlja na komunikaciji Glina-Vrginmost (Gvozd) i to od mosta na ulazu u Glinu do Batinove Kose ( tt143 ). Na tom putu drži se osam položaja a na svakom od njih 6-7 pripadnika. Zadaća im je obrana prostora a ujedno drže odstupnicu i štite snage koje se nalaze u Topuskom i okolnim selima.

Druga crta bila je zaštita desnog boka naše obrane iz pravca nailaska neprijateljskih snaga iz Vrginmosta preko Batinove kose. Zaposjeli su i branili područje: Batinova kosa ( tt143 ) -selo Šatornja - zaseok Žugaji. Po dubini imali su snage: selo Dvorište - selo Gornji i Donji Viduševac - zaseok Pariz - zaseok Manojlovci - selo Šatornja. U to vrijeme jedan je vod raspoređen u selu Gređani sa zapovjednikom Borisom Jacovićem. Vod je bio raspoređen oko mosta na prelazu preko željezničke pruge sa zadaćom da zaustavi neprijatelja iz pravca Gline preko sela Baltić Brdo. Vod je svakodnevno imao okršaje s neprijateljem. Ti  su napadi uspješno odbijeni  s tim da je agresor imao velike gubitke (važno je napomenuti da je to bio najkritičniji i najosjetljiviji pravac za obranu grada Topuskog ).

Napuštanjem Topuskog 18. rujna 1991. godine zbog velikog pomanjkanja ljudstva i naoružanja na terenu, branitelji su bili primorani treći put, pod hitno, napraviti reorganizaciju na terenu i uspostaviti novu zonu obrane. Ljudstvo se moralo povući s položaja na komunikaciji Glina-Vrginmost i s desnog boka. Sužena je obrana samo na šire područje Gornjeg Viduševca.

Nova zona obrane bila je ispod sela Gornji Viduševac. Branitelji su pokrivali sve komunikacije koje vode iz Gline, osiguravali desni bok od raskrsnice u zaseoku Paris do sela Donji Selkovac. Susjedi su im bili lijevo: snage policije, HOS-a i nešto domaćih ljudi. Desno: selo Donji Selkovac držali su domaći branitelji i bjelovarski policajci. Na tom području desetak dana je vladalo prividno primirje s tim da je neprijatelj mjesta povremeno tukao topništvom, bez pješačkih napada.

 

Viduševac

 

Znalo se da se neprijatelj priprema za napad koji je uslijedio 30. rujna 1991. godine.

Nažalost obranu  sela Gornji Viduševac nije bilo moguće održati. Neprijatelj je izveo jak pješačko-tenkovski napad iz tri pravca. Glavni je bio pravcem Glina-Gornji Viduševac, a pomoćni su bili: Glina-Donji Viduševac i Glina- zaseok Pariz-selo Viduševac, prema selu Selkovac. Nakon nekoliko sati neravnopravne borbe s neprijateljem koji je bio jači u ljudstvu i tehnici, bojovnici su se morali izvući 2-3 kilometra sjeverno od Viduševca u selo Velika Solina. Tamo su sredili redove i pripremili se za prelazak u protunapad.

Po zapovjedi zapovjednika Druge “A” gardijske brigade “Grom” protuudar je uslijedio oko 4:00 sati, 1. listopada 1991. godine, na dva pravca. Glavni  je bio  putem selo Velika Solina i selo Gornji Viduševac. Zapovjednik toga pravca je bio  osobno zapovjednik Božo Budimir. Pomoćni pravac napada je bio: Velika Solina, Gornji Selkovac, Donji Selkovac i Viduševac. Zapovjednik tog pravca bio je Ivan Mandić. Protunapad nije uspio iako je neprijatelj bio iznenađen i pretrpio je velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

 

U ovim borbama obrane treba izdvojiti nekoliko bojovnika koji su pokazali izuzetnu hrabrost i smjelost. Mile Krišto je prvi pogodio dva neprijateljska tenka a Boris Jacović i Predrag Harmicar su uništili po jedan tenk. Treba pohvaliti i sve pripadnike postrojbe jer su se hrabro suprotstavili deseterostruko nadmoćnijem neprijatelju.

 

Nakon svega što se događalo toga dana postrojba je smogla snage da krene u protunapad.

U borbama za Viduševac postrojba je imala 11 ranjenih, a tri pripadnika vodila su se nestalima. Na čitavoj bojišnici zavladao je kaos. Sve su se postrojbe počele povlačiti prema Pokupskom. Zapovjednik operativne grupe Božo Budimir pokušavao je zaustaviti napredovanje neprijateljskih snaga prema Pokupskom. Izdaje zapovijed Prvoj pješačkoj satniji koja je bila u selu Mala Gorica da hitno dođe u Pokupsko sa zadaćom pomaganja obrani i sprječavanje  napredovanja neprijatelja. Zapovjednik Božo Budimir želio je uspostaviti obranu u selima Taborište i Gornja Bućica. Jedna skupina na čelu sa Stjepanom Živčićem u selu Taborište a druga skupina s Ivanom Mandićem u selu Gornja Bućica, pokušale su se suprotstaviti neprijatelju, ali zbog odnosa snaga na terenu, skupine branitelja se povlače u Pokupsko.

Dolaskom Prve satnije zapovjednik Božo Budimir daje zapovijed Ivici Šafariću-Ninji i Dragutinu Naglašu da s nekolicinom bojovnika izvide teren do sela Gornja Bučica i utvrde dokle je neprijatelj napredovao. Pred ulazak u selo gardisti nailaze na neprijateljske tenkove s pješaštvom koje pali i ruši kuću po kuću. Prenijevši zapovjedniku podatke s izviđanja, Prva  satnija preuzima ulogu interventne u Pokupskom, a ostatak Prve bojne 2. listopada 1991. godine odlazi u matičnu bazu Trstenik.  

U borbenim djelovanjima na širem području Gornjeg Viduševca i Gline smrtno su stradali, u Gređanima Dražen Šešet,  a u Gornjem Viduševcu Josip Kos.

 

U borbi za Viduševac 30. rujna 1991. godine svoj su život poklonili Domovini: Božidar Miklečić, Anton Dankić i Dubravko Gregurin. Tijela im nikada nisu pronađena, te su se dugo vodili kao nestali u borbenim djelovanjima.

 

 

Foto: 1. UCM, 2. i 3. scrshot HRT, 4. UCM

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: UCM/Ivica Šafarić

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 345 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com