Open menu

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
POVIJEST
UCM
Srpskim snagama u pomoć došli "Arkanovci" i vojne jedinice Ratka Mladića
ZRAČNI DESANT U OBRANI NOVIGRADA - PRVI MASOVNI PRIJEVOZ GARDISTA NA RATIŠTE  (veljača, 1993.)

 

Obrana Novigrada 1993.

 

Domovinski rat

 

 

Dana 08.veljače 1993. godine po zapovjedi Operativne zone Zagreb (OZZ) i sugestiji generala Ante Gotovine koji je poznavao hrabrost, znanje i uspjeh pripadnika 1. pb./2.gbr. u obrani Livna, Zapovjedništvo 2. gardijske brigade izdaje  1. pješačkoj bojni zapovijed o punoj borbenoj pripravnosti.

 

Dolaskom nadređenih časnika iz 2. gardijske brigade održan je sastanak sa zapovjedništvom bojne o predstojećoj borbenoj zadaći. Zapovjednik 1. pješačke bojne bio je Boris Jacović, a njegov zamjenik Miodrag Demo.

...

Zapovjednik bojne izdaje zapovijed za pripremu zračnog desanta,  hodnju i borbenu uporabuSa zapovjedništvom brigade određena su slijedeća ojačanja bojne za borbeno djelovanje:

  • izvidnički vod iz izvidničke satnije brigade
  • vod borbenih vozila pješaštva ( BVP) sa ukrcnim pješaštvom iz oklopne bojne brigade
  • mješoviti protuoklopni vod (POV) iz PORD-a brigade
  • raketni vod PZO iz TRB PZO brigade
  • ojačana satnija pješaštva 2. pješačke bojne koja je upućena naknadno ( 150 gardista ) dana11.02. 1993. godine na čelu sa zapovjednikom bojne Predragom Matanovićem.

 

U tijeku izdavanja zapovijedi posebno je naglašeno da će postrojba biti duže na terenu te ju je potrebno još ojačati sa sredstvima veze i repetitorom, sredstvima za protuoklopnu borbu (POB), sa dva borbena kompleta (B/K) streljiva i dva  cjelodnevna suha obroka (CSO) te pojačanim sredstvima za higijenu.

Zbog same složenosti i teške situacije na terenu u zaleđu Zadra, konkretnije u području Novigrada odlučeno je da se ljudstvo prebaci zračnim putem, helikopterima, a da se usporedno s tim hitno organizira hodna kolona koja će po padu mraka krenuti u područje operacije u okolini Zadra.

Hodna kolona pod pratnjom vojne policije (VP)  krenula je u 21,00 sat iz Dugog Sela ka Novigradu, a ljudstvu je naložen odmor i spremnost za hodnju autobusima dana 09.02.1993. godine u 4,30 sati ka aerodromu Lučko

Zapovjedništvo 1. bojne upoznato je kako će se prevoženje helikopterima izvršiti u dva vala sa osam letjelica. Šest helikoptera prima 25 gardista, a 2 helikoptera po 20 gardista.

Prijevoz helikopterima obavljen je po planu i postrojba je iskrcana u vojnoj bazi Šepurine kod Zadra. To je bio prvi masovni prijevoz gardista na ratište.

Uslijedilo je spajanje helikoptersko-desantnih snaga i hodne kolone koje je uz pojačane napore uspjelo. Za logističku bazu određeno je odmaralište Crvena Luka.

Po dolasku i smještaju zapovjednik taktičke grupe je otišao u Radovin na IZM OZ Split na upoznavanje sa situacijom i prijemu borbena zadaće. Od zapovjedništva je dobio zapovjed da se rano ujutro pripremi za posjedanje položaja u području Novigrada.

Dana 10. veljače u jutarnjim satima u mjestu Gajine na komunikaciji Posedarje-Novigrad Zapovjedništvo 1. pješačke bojne sastalo se sa operativcima IZM OZ Split koji su pokušali uvesti postrojbu u situaciju koja nije bila skroz pod kontrolom jer nije bilo jasno tko, gdje i s čim drži Novigrad i selo Paljuv.

Zapovjedništvo 1. pješačke bojne odlazi u Novigrad u izviđanje i upoznavanje sa trenutnim stanjem na terenu. Kako neprijatelja nije bilo u Novigradu uvodi se 3. pješačka satnija i POR-s i posjedaju se položaji od groblja do tvrđave iznad Novigrada. Tijekom večeri u područje Gajine dolaze i ostale pješačke snage u spremnosti za intervenciju

.U području Novigrada kod groblja nalazili su se oko 20 domobrana i u području grada djelovi MDP "Vange" iz Pule, njih oko 25 pripadnika. Toga dana oko 23,00 sata dobivena je zapovjed za napad slijedeći dan  u jutarnje sate.

 

 

 

Dana 11. veljače 1993. godine u 01,00 sati razrađena je zapovijed za napad te je isti započeo u 6,30 sati toga dana.

Snage 1. pješačke bojne (oko 120 pješaka) na širokoj fronti u tom trenutku bile su neukopane, a zbog brzine napada nedovoljno informirane o stanju i snazi neprijatelja tako zbog nadmoćnijeg neprijatelja snage 1. pješačke bojne nisu uspjele potisnuti neprijatelja. To je bio najopasniji trenutak cijele operacije.

Po odnosu snaga, neprijatelj je mogao probiti crtu obrane, ući u Zadar i pretvoriti operaciju "Maslenica" od velike hrvatske pobjede u veliki hrvatski poraz. Srpskim domaćim snagama došla pomoć iz Srbije sastavljena velikim djelom od tzv. "Arkanovaca", tj. pripadnika paravojnih postrojbi kojima je zapovijedao Željko Ražnatović- Arkan, dijelovi vojnih jedinica iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kojima je zapovijedao Ratko Mladić. Po nekim informacijama neprijatelj je imao oko osam tisuća vojnika.

Tako je 1. pješačka bojna uz teške napore i velike gubitke ipak uspjela zaustaviti neprijatelja i uspostaviti obranu. Toga dana 1. bojna imala je dvadesetak ranjenih a od toga vrlo teško zapovjednik voda Ivica Mužić, i izgubila je dva vrhunska borca i prijatelja zapovjednika 1. pješačke satnije Dragutina Naglaša i zapovjednika voda Vladu Brebrića.

 

Brzom reorganizacijom 2. satnija, dio voda PZO i protuoklopne satnije posjeli su položaje ispred Novigrada i oko kule, 3. satnija, dio voda PZO i protuoklopne satnije posjeli su položaje oko groblja i na platou a 1. satnija posjeda položaje u selu Baždarićima. Dolaskom ojačane satnije 2. pješačke bojne tijekom noći posjeda obrambene položaje u zaseoku Butorine i zaseoku Baždarići prema naselju Paljuv.

Pristupili su utvrđivanju položaja, zaprečavanju mogućih pravaca napada neprijatelja, uspostavljanje veze, a sve pod stalnim djelovanjima neprijateljskog topništva i napadima pješaštva koji su uspješno odbijeni. U nekoliko navrata bojovnici su uzvraćali neprijatelju ulazeći u njegovu dubinu diverzantskim napadima, nanoseći mu gubitke u ljudstvu i tehnici. Dana 14.02.1993. neprijatelj je uz jaku topničku potporu izveo je pješački napad koji je uspješno odbijen.

Taktička grupa 2.gbr ima nekoliko ranjenih tako da se broj bojovnika svaki dan smanjivao, a linija obrane je bila velika. Uz svakodnevno granatiranje 16.02.1993. neprijatelj teškom artiljerijom i minobacačima tuče po položajima. Kako je 1. pješačkoj satniji poginuo zapovjednik, a 16.02.1993. je teško ranjen njegov zamjenik Ivica Šafarić i nekoliko suboraca, i smrtno stradava Marijan Mikulin.

 

 

Veliku hrabrost i požrtvovnost pokazao je brigadni lječnik dr Tonći Soža koji je sa svojom sanitetskom ekipom izložen pješačkoj i minobacačkoj paljbi osobno spašavao, zbrinjavao i izvlačio ranjene i poginule sa mjesta vatrenih sukoba.

 

Nakon cjelonočnih paljbenih provokacija dana 17.02.1993. u ranim jutarnjim satima neprijatelj izvodi topničko pješački napad na položaje taktičke grupe 2. gbr.

Najjači udar tenkovima, BVP i pješaštvom uslijedio je na položaje 1.pješačke satnije u selu Baždarići. U žestokom okršaju neprijatelj je odbačen i Novigradsko zaleđe je obranjeno. Da je neprijatelj uspio probiti liniju sve ljudstvo u Novigradu i okolo bilo bi u okruženju. Nakon toga neuspjelog neprijateljskog napada iduća dva dana uslijedio je prividni mir.

 

U nemoći 19.02.1993. neprijatelj ponovno granatira položaje u kojem smrtno stradavaju tenkisti Ivan Cindrić i Boris Krivačić. Nakon toga 3. pješačka satnija 1. pb pokušala je izvesti nekoliko napada na neprijateljske položaje u Naranđićima.

Nakon 2 teška tjedna taktičku grupu 2.gbr zamjenjuju pripadnici 4. gardijske brigade.

 

Nakon te žestoke borbe i izvršene dobivene borbene zapovjedi, dana 25.02.1993. pripadnici taktičke grupe 2. gbr s helikopterima vraćaju se u bazu Trstenik i Sisak na zasluženi odmor.

 

 

Zadar i Zadarsko zaleđe odahnuli su od neprijateljskih napada i do operacije "Oluja" nije bilo pomicanja crte bojišnice na terenu, a Maslenički pontonski most i zračna luka "Zemunik postali su važan prometni čimbenik u povezivanju juga Hrvatske.

 

Novigrad

 

 

Foto: UCM

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: UCM/Ivica Šafarić

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 263 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com