Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
POVIJEST
UCM
Na maksimirskom igralištu HAŠK je igrao sve do 1945. kada komunističke vlasti ukidaju klub te plijene njegovu imovinu
5. svibnja 1912. - Otvoren maksimirski stadion

 

Maksimirski stadion

 

Hrvatska kroz povijest

 

 

Kroz povijest, razvoj nogometa povezan je s izgradnjom igrališta. U početku se nogomet u Zagrebu igrao na svakom malom i slobodnom prostoru, a početkom 20. stoljeća, s pojavom prvih klubova, seli se na veće livade i pašnjake

 

Tada počinje potraga za prostorima koji bi se uredili samo za nogomet. Tako u jesen 1911. počinju radovi na maksimirskim livadama i kukuruzištima na Sveticama, koje je HAŠK dobio u zakup od Zagrebačke nadbiskupije. Već 5. svibnja 1912. ondje je otvoreno prvo igralište u Zagrebu s tribinama. 

...

Na njemu je u početku utakmice igrao i Građanski, koji ubrzo nakon Prvog svjetskog rata postaje najjači zagrebački klub te 1924. gradi vlastito igralište uz Koturašku cestu. Na maksimirskom igralištu HAŠK je igrao sve do 1945. kada komunističke vlasti ukidaju klub te plijene njegovu imovinu, uključujući i igralište.

Kako novoosnovani Nogometni klub Dinamo nije imao vlastito igralište, na Maksimiru se 1948. gradi novo. No mala tribina na zapadu i nasipi oko igrališta nisu bili dostatni, pa 1952. prema projektu Vladimira Turine, počinje gradnja stadiona koja se odvijala u više etapa. Tek nakon 17 godina sve su tribine dovršene, no stadion za 60 tisuća ljudi svojim izgledom nije bio dostojan tradicije i ugleda kluba koji je godinu prije osvojio Kup velesajamskih gradova. 

Maksimir sve do danas prate brojne rekonstrukcije u koje je uložen golem novac. No, zbog nedostatka cjelovitog i dugoročnog rješenja Zagreb i Hrvatska nastavljaju kaskati za standardom kakav je u Europi prisutan već godinama. Ipak, teško je pronaći stadion poput Maksimira.

Ne toliko zbog vizure, koliko zbog njegove isprepletenosti s burnom povijesti tijekom koje su stanovnici Zagreba i Hrvatske imali priliku svjedočiti majstorijama nogometnih velikana poput Pelea i Maradone, ali i hrabrom i ponosnom trku Dinamova sjevera prema hrvatskoj slobodi i samostalnosti 13. svibnja 1990.

 

 

Foto: 1. scrshot HRT

teren ljubovo

 

 

 

 

 Autor: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

 
 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

UCM

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 198 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Ocijenite obrazovnu reformu:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com