Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Brojni Hrvati istaknuli su se u redovima Legije
"Legija se nikada ne predaje" - 9.3.1831. osnovana Legija stranaca

Legija stranaca

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

 

Francuski kralj Louis Philippe osnovao je 1831. (9. ožujka) Legiju stranaca, postrojbu koja je u brojnim kolonijama trebala braniti francuske interese.

 

Sastavljena isključivo od stranaca, dekretom je odlučeno da će se vojno angažirati samo izvan granica Francuske. Na taj način trebao je biti osiguran i mir u zemlji koju su, kao i cijelu Europu, tresle revolucionarne krize te je postala odredištem velikog broja disidenata i nezaposlenih vojnika.

 

...

Vatreno krštenje Legija je imala u Alžiru, a surove borbe s pobunjenicima obilježile su njezin daljnji vojni put. U više od 130 godina Legija će se boriti s domicilnim snagama diljem svijeta, a isto tako i protiv zahtjevnih klimatskih i političkih uvjeta, ovisno o zemlji i misiji koju obavlja.

Zbog brojnih disciplinskih problema i dezertiranja, Legija je pripadnicima nametnula željeznu disciplinu i drastične kazne za prekršaje, a što će, uz iznimno zahtjevnu obuku, vremenom postati zaštitni znak postrojbe.

Uz to Legija je postala čuvena po hrabrosti, koja se očituje primjerom iz 1863. kada se kod Camerona u Meksiku satnija od 62 vojnika našla pod opsadom približno 2000 meksičkih vojnika

 

Legionari su se odbili predati i gotovo svi izginuli pa se boj za Cameron danas slavi kao dan Legije, iako je takvih borbi bilo mnogo.

 

 Posljednja znamenita zbila se 1954. u bitki za Dien Bien Phu sa snagama Vijetnama kada su, unatoč saznanju da su osuđeni na poraz,  opkoljenim francuskim vojnicima helikopterskim desantom u pomoć stigli upravo legionari.

„Legija se nikada ne predaje“ službeni je moto postrojbe pod kojim legionari, iako po nacionalnosti nisu Francuzi, služe u Legiji koja je od podcijenjene prerasla u najcjenjeniju postrojbu francuske vojske, odnosno jednu od najelitnijih svjetskih postrojbi takve namjene.

Danas je Legija ustrojena u osam specijaliziranih pješačkih pukovnija i jednu polubrigadu te sudjeluje u svim specijalnim misijama francuske vojske i Mirovnih snaga UN-a.

 

legija stranacaLegija stranacaLegija stranacaLegija stranacaLegija stranaca

 

Brojni Hrvati istaknuli su se u redovima Legije, a u Domovinskom ratu, okupljeni u bojne Zrinski i Frankopan te druge postrojbe mnogi od njih dali su veliki obol obrani od velikosrpske agresije.

foto: foreignlegion.info

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj, povjesničar

 

 

 

 

U vihoru rata

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 666 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com