Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Neprijatelja je u povlačenju hvatala panika
Skok 2 (4.6.1995.)

Skok 2

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Operacijom Skok 2, koja je počela 4. lipnja 1995., združene hrvatske snage oslobodile su cijelo Livanjsko polje.

 

Operacijom su iskorištene prednosti stečene zauzimanjem dijelova Dinare u travanjskoj operaciji Skok 1, i nastavljen je niz hrvatskih pobjeda. Ona je također bila upozorenje Srbima koji su provodili teror nad civilima na području Banjaluke, zbog čega je banjalučki biskup Franjo Komarica stupio u štrajk glađu.

...

Nositelj operacije bila je 4. gardijska brigada Hrvatske vojske, uz sudjelovanje 3. bojne 126. domobranske pukovnije.

 

 

Vojne su akcije usklađivane s udarom hrvatskih snaga na istočnoj strani livanjskog bojišta: 1. hrvatskog gardijskog zdruga, 3. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane, 1. bojne 1. gardijske brigade HV-a, 264. izvidničko diverzantske satnije iz Splita, te specijalne policije.

 

Cilj je bio potisnuti neprijatelja zapadnom i istočnom stranom Livanjskog polja te spojiti se na sjevernoj strani kod Crnog Luga, nastaviti napad prema Bosanskom Grahovu, a drugim smjerom prema planini Šator, sjeverno od Glamoča.

Time bi se ne samo ovladalo Livanjskim poljem već bi i Glamoč i Bosansko Grahovo došli na domet hrvatskog teškog topništva.

 

Operacija je izvedena maestralno, a u  trenucima neprijatelja je povremeno u povlačenju hvatala panika. Svi postavljeni ciljevi ostvareni su, a na smjeru Veliki Šator i bitno premašeni. Oslobođen je prostor od oko 450 četvornih kilometara.

 

Iako politički krugovi međunarodne zajednice nisu podupirali operaciju, činjenica je da je tim moćnim udarom  oslabljen i srpski pritisak na opkoljeni Bihać. Bošnjačko vodstvo, napose predsjednik Alija Izetbegović, impresionirano uspjehom Skoka 2, inzistiralo je na pokretanju daljnjih oslobodilačkih akcija, a u srpnju je potpisana Splitska deklaracija o zajedničkoj suradnji Hrvata i Bošnjaka.

 

 

Operacija Skok 2 u punoj se mjeri pokazala da srpska vojska ima ozbiljnih organizacijskih problema, odnosno da su hrvatske snage u posljednjoj godini rata moćnije i nemjerljivo motiviranije za daljnje vojne uspjehe.

 

foto: HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Vezani naslovi

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 272 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr