Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Niti za ovaj zločin nikad nitko nije odgovarao
15. srpnja 1992. - masakr nad izbjeglicama u Slavonskom Brodu
Slavonski Brod

 

U vihoru rata

 

 

Osvetnički udari velikosrpskog agresora topništvom po Slavonskom Brodu prouzročili su 15. srpnja 1992. novi ratni zločin nad civilima.

 

Ratni pakao u tom gradu otpočeo je 2. svibnja kada se u napade uključilo i zrakoplovstvo JNA.

...

U prvih sedam dana svibnja od topničkih i zračnih udara poginulo je čak 30 osoba, mahom civila i djece, a intenzitet topničkih napada nije jenjao. K tome, Slavonski Brod je sve teže zbrinjavao nepregledne kolone izbjeglica s druge strane rijeke Save, posebno nakon okupacije Odžaka, Modriče i mjesta Plehanskog i derventskog kraja.

 

Unatoč dobroj volji gradskih vlasti, navala izbjeglica u kratkom roku prijetila je urušavanjem sustava jer općina Slavonski Brod fizički nije mogla odjednom zbrinuti toliki broj izbjeglica, a problem je bio i taj što je velik broj vojno sposobnih osoba napuštao domove.

Iako je na nekoliko dana obustavljeno puštanje iz Bosanskog u Slavonski Brod, izbjeglice su puštene preko mosta i privremeno smještene na otvorenom, na igralištu NK Marsonija. Zbog izbjegličke krize Slavonski Brod su pohodili europski promatrači i predstavnici Crvenog križa, ali osim pružanja humanitarne pomoći nisu imali rješenja kako izbjeglice maknuti od neposredne opasnosti i zbrinuti ih u sigurnim uvjetima.

Slavonski Brod posjetili su 15. srpnja 1992. potpredsjednik hrvatske Vlade Mate Granić, s brojnim predstavnicima diplomatskog zbora, te domaći i strani novinari.

Upravo dok je trajao sastanak uglednih gostiju s predstavnicima općine oglašena je opća opasnost, a uskoro je pristigla strašna vijest. Od ispaljene granate na privremeno prihvatilište na nogometnom igralištu poginulo je 8, a ranjeno je 30 izbjeglica.

 

Igralište više nije služilo kao prihvatilište, uskoro su pronađena rješenja za smještaj prognanika, a grozne slike raznesenih tijela civila obišle su i zgrozile domaću i svjetsku javnost.

 

Nažalost, kao ni za zločine u kojem su žrtve bombardiranja bila djeca i civili ni za ovaj masakr nad izbjeglicama pristiglim u Slavonski Brod nikad nitko nije odgovarao.

 

 

 

foto: 1. DPCM/scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 240 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com