Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Najveći teret i žrtvu podnijele su 1. i 4. gardijska brigada
26. listopad 1991. - Oslobođen hrvatski jug (OPERACIJA "VLAŠTICA")
 
Vlaštica

 

U vihoru rata

 

 

 

Povezanim operacijama „Konavle“, odnosno „Vlaštica“ do 26. listopada 1992. konačno je oslobođen hrvatski jug.

 

U višemjesečnim borbama sudjelovale su brojne pričuvne postrojbe, Hrvatska ratna mornarica, hrvatska policija, gardijske i postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske.

...

Ipak, najveći teret i žrtvu podnijele su 1. i 4. gardijska brigada. Upravo su pripadnici Tigrova pomorskim desantom u noći 21. listopada oslobodili Cavtat.

Istodobno, 4. gardijska i 163. dubrovačka brigada izvele su operaciju za oslobođenje Vlaštice, uzvisine s koje je neprijatelj imao pod nadzorom dubrovačko zaleđe, kao i mogućnost udara u lijevi bok desantnim snagama u Konavlima.  

 

Temeljem sporazuma potpisanog u Ženevi 30. rujna 1992. postrojbe JNA trebale su napustiti to područje, no zapovjednik Južnog bojišta, general Janko Bobetko izdao je zapovijed za hitnim pokretanjem vojne operacije.

Zbog konfiguracije terena i moćnog fortifikacijskog sustava posebno je teško bilo osvajati Vlašticu, najviši vrh iznad Dubrovnika.

Na Vlašticu je udareno iz više smjerova, posebno na bočne položaje kako bi neprijatelje doveli u poluokruženje. Zbog snažnog otpora hrvatska strana pretrpjela je visok broj ranjavanja, dočim je četiri pripadnika splitske brigade poginulo.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Operacija „Vlaštica“ odrađena je na inicijativu generala Bobetka koji nije vjerovao političkim dogovorima i operativnim mogućnostima snaga UN-a da preuzmu ta područja prije nego ih snage JNA u povlačenju manevrom prepuste srpskim postrojbama s teritorija Bosne i Hercegovine.

Zbog pritiska međunarodne zajednice džavni je vrh sugerirao obustavu akcije, no hrvatske snage munjevito su očistile sva preostala okupirana područja čime su omogućeni uvjeti za povratak više od 20 tisuća prognanih Hrvata.

Janko Bobetko svoju je inicijativu kasnije opisao kao je jednu od najtežih odluka i najvećih rizika koje je preuzeo u životu.

 

Čast postrojbama koje su tolike mjesece oslobađale hrvatski jug, ukazao je državni vrh na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, posjetom Dubrovniku 29. listopada 1992. kada je održana veličanstvena vojna smotra u gruškoj luci.

 

foto: 1. DPCM/scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 335 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com