Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Razvila se borba, Srbi su se neuspješno pokušali probiti i na kraju su se predali, te su sprovedeni u šibenski zatvor
OSLOBAĐANJE NOS KALIKA (2.3.1992.)

Nos Kalik

 

Piše: Tomislav Šulj

 

2. ožujka 1992. godine uspješno je izvedena ograničena vojna akciju u kojoj je oslobođeno selo Nos Kalik.

 

Nos Kalik pripada drniškoj općini koja je okupirana u rujnu 1991. i jedno je od osam sela koja se nalaze na Miljevačkom platou, omeđenom rijekama Krkom i Čikolom.

...

Oslobođenjem ovog sela hrvatska strana stekla je stratešku prednost za provođenje oslobađanja cijelog Miljevačkog platoa.

No akcija se nužno morala poduzeti i stoga što se u neposrednoj blizini nalazi vodocrpilište Jaruga iz kojeg se vodom napajalo gotovo cijelo područje grada Šibenika i okolice, a čiji su djelatnici stalno bili pod paljbom snajpera iz Nos Kalika. Također, hrvatski civili koji su ostali u okupiranim miljevačkim i prominskim selima bili su izloženi stalnim zlostavljanima.

 

Stoga je organizirano opsežno izviđanje nakon čega su se pripadnici 4. bojne i diverzantskog voda 113. brigade odlučili na riskantnu akciju.

Naime, jedna borbena skupina 4. bojne je sa šest čamaca pod okriljem noći prešla Krku, a druga skupina je pregazila rijeku Čikolu.

Selo je okruženo, no Srbi su uočili opasnost te se razvila borba u koju su se vatrenom pomoći uključili i pobunjenici iz okolnih sela. Nakon što su do kasnog podneva ipak potisnuti, Srbi su se neuspješno pokušali probiti i na kraju su se predali, te su sprovedeni u šibenski zatvor.

 

U selu je uz lokalne pobunjenike bilo i dobrovoljaca iz Srbije, a iako se jednog od njih, Vojana Živkovića, teretilo za ubojstvo hrvatskog vojnika, on je razmijenjen kao ratni zarobljenik.

Štoviše, iako pripadnik okupatorske vojske, pristigao iz druge države, Živković u poraću obnaša ulogu svjedoka optužbe u suđenjima vojnim policajcima iz zatvora u Lori i Kerestincu, dočim za svoju ulogu u okupaciji Hrvatske nije kazneno odgovarao.

 

U teškim borbama za Nos Kalik poginula su tri pripadnika okupatorskih snaga, a Drago Brnadić i Neno Đinlić Lunić položili su život u oslobodilačkoj akciji koja je bila preduvjet za kasnije oslobađanje Miljevačkog platoa.

 

 

 

 

foto: DPCM

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 270 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com