Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Pripadnici Crne Legije pod zapovijedanjem Rafaela Bobana, pristigli iz Bugojna, pomogli su domobranima i domaćim snagama, razbili napad i pokrenuli protunapad
KUPRES (20. kolovoza 1942.): Pripadnici Crne legije zadali težak udarac partizanima
Kupres

 

U vihoru rata

 

 

20. kolovoza 1942. velikim neuspjehom završili su višetjedni napadi partizana na Kupres.

 

Vrhovni štab partizanskih snaga angažirao je krajem srpnja jake snage kako bi osvojile strateški bitno područje kupreške visoravni i tako povratile samopouzdanje nakon niza poraza u Srbiji i istočnoj Bosni.

...

Višestruko brojnije partizanske snage izvele su tri masovna i nekoliko manjih napada, no svi su završili neuspjehom.

 

Prvi napad izvela je u noći 11. kolovoza Druga proleterska partizanska brigada koja je uspješno prodrla do pred dobro utvrđeni gradić Kupres. No, pripadnici Crne Legije pod zapovijedanjem Rafaela Bobana, pristigli iz Bugojna, pomogli su domobranima i domaćim snagama, razbili napad i pokrenuli protunapad.

 

Kupres

 

Vrhovni štab inzistirao je na osvajanju Kupresa, stoga je za dva dana organiziran napad još većih razmjera. Drugoj proleterskoj brigadi dodana je Četvrta proleterska, Deseta hercegovačka brigada, krajiški odredi i druge postrojbe. U općem napadu iz svih smjerova neke postrojbe uspjele su probiti obranu, ali neke nisu pa se dio partizanskih snaga našao odsječen, primorani su na bijeg pri čemu su iznova pretrpjeli visoke gubitke.

Zapovjednici postrojbi dobili su kritike, napose Druga proleterska brigada, pa iako su izvješća govorila kako se ustaše fanatično bore, organiziran je treći napad. U njega je krenulo gotovo tri tisuće partizana, pa iako su probili vanjsku liniju obrane i probili se u grad, iznova su doživjeli debakl.

 

Kupres

 

Naime, zapovjednik obrane Kupresa, pukovnik Franjo Šimić studiozno je osmislio plan gradske obrane, stoga partizanske snage nisu mogle naprijed zbog jake unakrsne vatre, niti natrag zbog preglednog polja.

Pričepljeni na samom ulazu u Kupres, partizani su trpjeli velike gubitke i morali su nastaviti s jurišima na bunkere i rovove, jer nazad se nije moglo. Iako su se neke postrojbe probile duboko u grad, fanatičnom obranom ustaše su zadržale linije, a partizani su potrošili zalihe streljiva, stoga su se u rasulu povukli.

 

Bio je to kraj serije napada na Kupres koji je ostao crnim slovima upisan u povjesnicu partizanskih postrojbi koje su ga pokušale osvojiti.

 

Kupres

 

 

 

foto: 1. DPCM/wikipedia.org

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 389 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com