Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Srpska vojska bila je prisiljena na paničan bijeg, postrojbe HVO-a bez otpora zauzele Kupres
OPERACIJA "CINCAR" - OSLOBOĐEN KUPRES (3.11.1994.)

Cincar - Kupres

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Srbima odaslana je jasna poruka što ih čeka u ratnoj budućnosti

 

Nakon dvije godine srpske okupacije postrojbe Hrvatskog vijeća obrane u silovitom su udaru 3. studenoga 1994. oslobodile Kupres.

 

Time je okončana združena operacija HVO-a i Armije BiH kodnog naziva „Cincar“.

...

Operacija je dobila ime po planini i istoimenom vrhu Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje. Nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma bila je to prva zajednička operacija donedavno sukobljenih strana, no ujedno bila je to i prva velika oslobodilačka operacija HVO-a.

Iako potpuni nadzor nad Kupreškim poljem nije ostvaren, oslobođeno je 600 četvornih kilometara prostora pod okupacijom JNA i pobunjenih Srba.

Naime, kako bi kontrolirali Hercegovinu i velik dio Bosne, Srbi i JNA su još u travnju 1992., nakon žestokih borbi, premoćnim snagama, uz pomoć tenkova i zrakoplovstva, uspjeli okupirati ovaj prostor. Ipak nisu se zadržali dugo.

Siloviti udar izazvao je golemo iznenađenje i paniku kod Srba o čemu svjedoče goleme količine napuštenog i zaplijenjenog naoružanja, streljiva i ratne tehnike. Na srpskoj strani bilo je mnogo poginulih i ranjenih, te zarobljenih, dok su na strani HVO-a poginula trojica, a ranjena šestorica vojnika.

 

Osvajanjem posljednjih srpskih uporišta, Donjeg i Gornjeg Malovana i sela Rilića, desetak kilometara južno od grada, vojnici HVO-a potpuno su očistili put prema Kupresu, a srpska vojska bila je prisiljena na paničan bijeg u smjeru Glamoča i Šipova.

Nakon toga postrojbe HVO-a bez otpora su zauzele sam Kupres. Sjeverozapadni dio Kupreškog polja prema Zloselima držali su Srbi, a nadzor nad Kupreškim vratima i područjem planine Šator na sheveru prema Bugojnu nadzor je preuzeo 7. korpus Armije BiH.

Operacijom „Cincar" oslobođena je Kupreška visoravan kojom prolaze strateški važni prometni pravci prema Splitu i Sarajevu te Šipovu i Ramskoj dolini. Također, Hrvatsko vijeće obrane pokazalo je u koliku je respektabilnu silu tijekom dvije godine rata stasalo, a pobunjenim Srbima odaslana je jasna poruka što ih čeka u ratnoj budućnosti.

 

 

Naime, operacija Cincar prva je u nizu velikih operacija kojima je počelo oslobađanje prostora od srpske okupacije, a što će biti okrunjeno oslobodilačkim operacijama Oluja, Maestral i Južni potez.

 

foto: DPCM/dogodilose.com

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 266 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com