Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Hrvatima srednje Bosne odaslana je prijeko potrebna poruka da u borbi za opstanak nisu zaboravljeni od Republike Hrvatske
Humanitarni konvoj "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu" (prosinac 1993.)

Bijeli put

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Armija BiH oružano je napala kolonu pri čemu je ubijen vozač Ante Vlaić

 

 

Nakon dugih priprema iz Zagreba je 10. prosinca 1993. krenuo humanitarni konvoj „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“.

 

Doktori Slobodan Lang i Herman Vukušić organizirali su gotovo 100 kamiona s humanitarnom pomoći za Novu Bilu, smještenu između Travnika i Viteza.

...

Mjesto je tijekom muslimansko-hrvatskog sukoba postalo enklava prognanim Hrvatima travničke općine.

U crkvi svetoga Duha župnik fra Franjo Grebenar osnovao je ratnu bolnicu, jedini centar zdravstvene skrbi za više od 70.000 Hrvata u okruženju.

Crkvene klupe služile su kao ležajevi za teške ranjenike, a u trenucima najtežeg sukoba ondje je bilo više od 150 ranjenika. Bolnici je nedostajalo svega: lijekova, kirurškog pribora i medicinskog osoblja.

 

Od kraja 1992. do travnja 1994., u bolnici-crkvi ukupno je zbrinuto oko 14.000, a liječeno je 7.260 pacijenata. U teškim uvjetima, izvedeno je oko 5.000 operativnih zahvata, a u rodilištu, koje se nalazilo u susjednoj kući porođena je 721 beba.

Krajem 1993., stanje je postalo neodrživo, ranjenici su zbog nedostatka lijekova umirali te se konvojem pokušala spriječiti humanitarna katastrofa.

 

Iako pod pratnjom UNPROFOR-a, konvoj je danima putovao, a na područjima pod kontrolom Armije BiH, oružano je napadan, pljačkan, zaustavljan zbog kontrola i pretresa, te zadržan puna dva dana.

Tek 20. prosinca  prvi su kamioni stigli na cilj, no snage Armije BiH zabranile su liječnicima da se zadrže, štoviše nisu dopustile ni evakuaciju ranjenika. Na povratku je kod Uskoplja Armija BiH oružano napala kolonu pri čemu je ubijen vozač, Ante Vlaić.

 

Ante Vlaić

 

Konvoj „Bijeli put za Novu Bilu" u dramatičnim okolnostima ipak je osigurao pomoć Hrvatima Lašvanske doline.

Istovremeno, njime je Hrvatima srednje Bosne odaslana prijeko potrebna poruka da u borbi za opstanak nisu zaboravljeni od Republike Hrvatske.

 

Unatoč prouzročenim problemima, dio pomoći upućen je i muslimanskim enklavama Starom Vitezu i Kruščici koje su također bile u opasnosti od humanitarne katastrofe.

 

foto: 1. dnevnik.ba, 2. dogodilose.com

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 390 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com