Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
"Ako imaš ono nešto u sebi, budi blizu zapovjednika, pa kad zapovjednika 'drapi' ti uskačeš na njegovo mjesto"
DOMOVINSKI RAT - NOVIGRADSKO BOJIŠTE (4/4)

Novigrad - Dragutin Naglaš

 

Piše: Tomislav Šulj

 

- nastavak 

 

Boris Jacović:  Izjavio sam tada u kamere da smo mi ovdje došli skoro na ljetovanje i da nam nigdje nije bilo ugodnije, mada u stvarnosti situacija je bila bitno drugačija. Bilo je potpuno neizvjesno!

 

 

Situacija je u tom razdoblju bila prilično loša po srpsku stranu

Unatoč objavama netočnih obavijesti o pozitivnom stanju na bojišnici, tih dana pristizale su u Komandu 7. korpusa brojne vijesti o dezerterstvima, međusobnim obračunima, sukobima s lokalnim stanovništvom, samovoljom dobrovoljaca i mobiliziranih postrojbi.

Također, udarne borbene grupe bile su izmorene. Kao konačna potvrda da je stanje loše svjedoči izvješće 7. Korpusa Glavnom štabu o masovnom odlasku dobrovoljaca s područja tzv. Krajine.

Dobrovoljaca iz Arkanovih Tigrova napustilo je 450, Vukova s Vučijaka 244, iz Kosmetsko-topličkog odreda 107 i pripadnika civilne milicije iz Banije 73; što do sada iznosi 874 boraca. Mislimo da tendencija osipanja boraca nije konačna, očekuje se i narednih dana“.

 

Ipak, zapovjednici srpske vojske učinili su sve da postignu uspjeh, pokretali su nove tenkovsko-pješačke napade.

Konačno, od 17. do 19. veljače napadajna moć neprijatelja slomljena je. Napadi su jenjali te su se do kraja veljače izvodili uglavnom topnički udari uz povremene pokušaje izvidničko-diverzantskih udara.

Pripadnici TG 2. GBR platili su iznimno visoku cijenu za uspješnu obranu Novigrada. Petorica pripadnika je poginulo, više od 60 ih je ranjeno, a dio je bio psihološki izbačen iz stroja. Rane zadobivene u okršajima bile su uglavnom teške.

 

Ivica Šafarić izgubio je oko (također udarom minobacačkog gelera) u jednom od najtežih okršaja, prisjeća se daljnjeg intenziteta borbi:

„Stvar je dodatno pogoršalo što smo u tim bitkama redom gubili najbolje ljude. Poginuo je zapovjednik satnije Naglaš, poginuo je zapovjednik voda Garo Brebrić, zapovjednik voda Mužić postao je 100% invalid… Kao zamjenik zapovjednika, ja preuzimam satniju pa za par dana i ja stradam. Nastradalo je puno zapovjednika desetina… Sjećam se, u to vrijeme, krajem 92. i početkom 93. godine došlo nam je dosta mladih, motiviranih dečki. I sad oni pitaju: „Kako možemo napredovati?“. Ja im laički, malo u zafrkanciji, kažem: „Jednostavno. Ako imaš ono nešto u sebi, budi blizu zapovjednika, pa kad zapovjednika „drapi“ ti uskačeš na njegovo mjesto“… I to se baš desilo na Maslenici. Tamo je u kratkom razdoblju nas zapovjednika dosta stradalo i ti mladi dečki već tada, boraveći dva mjeseca u vojsci, postali su zapovjednici skupina i desetina… Bilo ih je onda stvarno dobrih, ali je tada bilo i nepripremljenih, došli su u gardijsku brigadu bez iskustva i odmah bili ubačeni u ovakvu bitku. Tako da je tamo dolje bilo svega, prvi teren, takvo iskustvo, a bilo je strašno. Pakao! Sve je gorjelo! Neki ranjeni, neki poginuli, jedan dio je pod tim pritiskom pukao, povukao se“.

 

Veliku ulogu u borbama za Novigrad imalo je i hrvatsko topništvo. Sjećanja načelnika TRD-a 4. GBR, Rade Lasića svjedoče o tome, topništvo splitske brigade na neki način spasilo je prvo Kašić. Potom je uz topništvo 112. Brigade imalo važnu ulogu i u obrani Novigrada. Zanimljivo, i topništvo 1. GBR-Tigrova, pomoglo je obrani novigradskog područja.

 

 

Eduard Butijer, načelnik operative 1. GBR prisjeća se koliko je topništvo njihove, ali i drugih brigada, bilo angažirano u toj borbi:

„Novigrad je trebao pasti jer je bio u velikoj obrambenoj krizi. Naše topništvo, tada sam ja osobno bio tamo, na motelu „Plitvice“, na Maslenici, onim francuskim utvrđenim položajima, koji su bili samo prema nama utvrđeni, a ne prema neprijatelju… S tih položaja sam osobno pomagao navodeći topničku paljbu naših snaga po groblju. Taj zaselak se zove Narandžići i tu smo topničkim djelovanjem dobro vrijeme, jedno sat i pol ili dva sata zadržavali neprijatelja da ne uđe u Novigrad dok se naše snage nisu konsolidirale. I to je isključivo radilo naše topništvo. Također pomagalo je i dijelom topništvo drugih postrojbi, jer vidio sam da je bilo djelovanja…Vidio sam da je i topništvo Operativne zone Split djelovalo isto, ali ne po Narandžićima jer taj dio smo mi držali. I tu neprijatelj nije mogao nikako proći. Sa tog motela je fenomenalan pogled, vi točno vidite kad se dignu redovi pješaštva, kad kreću u napad I taj detalj svakako treba naglasiti zato što mislim da smo i mi dali doprinos, iako to nije bilo u našoj zoni odgovornosti, za obranu Novigrada… Isto tako trebalo bi spomenuti i topništvo koje je 112. brigada imala tamo, i druge snage. I oni su bili u prostoru ispred našeg topništva. Oni su djelovali manjim kalibrom, ali su bili u tom prostoru. Isto su bili uvezani u taj Sektor Jedan. Radili su s nama zajednički “.

 

U konačnici, upravo je topništvo 4. GBR donijelo prevagu. Stanje na bojišnici bilo je takvo da se protivniku trebao nanijeti poraz kojime bi shvatio da u daljnjim pješačkim napadima može računati samo na iznimno visoke žrtve.

 

Pukovnik Boris Jacović prisjeća se okončanja velikog boja za Novigrad:

„Borbi je bilo svaki drugi dan. Ostalo mi je u sjećanju da je u neparnim datumima bio vrhunac aktivnosti i borbi. Na kraju, logično je bilo da nas pokušaju odsjeći kod Paljuva i da pokušaju rascijepati naše snage na dva dijela. Taj dio je onda u okruženju... Ja sam na to računao i postavio sam tri točke među koje ću ih pustiti, kanalizirati, da ih sabijem na manji prostor, na otvorenom bez zaštite, u kršu... I oni su upravo tamo došli sa pet tenkova, znači negdje 200 ljudi, većinom su bili Arkanovi Tigrovi. Kad su došli, naših 10 minobacača od 120 mm pokrili su taj teren intenzivnom vatrom i nanijeli im velike gubitke... Nakon toga su se krenuli izvlačiti, imali su i tri oštećena tenka od tih pet, međutim nismo ih uspjeli odsjeći na način da ih zarobimo. Kad su se povukli, imali smo grupu iza njihovih leđa koja je navela topništvo, VBR 4. brigade direktno po njima. Tu je došlo do prekida njihove volje za daljnjim agresivnim napadom i mi smo tu definitivno napravili posao. Rezultat svega je da smo im tu polomili zube i da je priča dalje bila kakvom smo ju mi postavili… Oni su dotad tvrdili tjedan dana da je Novigrad njihov. A oni to nisu tvrdili bezveze! Znači, oni su tu stvarno bacili najelitnije snage, koordinaciju snaga i bili su uvjereni da će u tome uspjeti. Ipak, nisu. I recimo, kada se gleda i onaj dio poslije, kada smo mi otišli, mada smo mi skroz uredili, i inžinjerijski taj dio crte, znači i žičanim vezama uvezali pozicije, ipak je još i poslije bilo žrtava. Istina, manje, ali ih je bilo. Ukupno, kad se uzme prvi dio Maslenice kada se sve to osvajalo i kada se uzme drugi, obrambeni dio, broj žrtava je neusporediv!“.

 

Veliki napadi srpskih snaga time su završeni.

Ipak, šire područje Novigrada, do samog kraja 1993. godine bilo je poprištem borbi nižeg intenziteta. Uglavnom su bili izvođeni napadi topništvom, povremeni diverzantski napadi, i svim postrojbama Hrvatske vojske i dalje je valjalo biti na oprezu. U tim borbama, uglavnom od djelovanja neprijateljskog topništva, poginulo je više pripadnika postrojbi koje su naknadno dolazile čuvati položaje u okolini Novigrada.

 

 

MEDIJSKI RAT ZA NOVIGRAD

 

Ratovanje za Novigrad poprimilo je posebnu medijsku dimenziju. U radio i televizijskim izvještajima Srbi su potencirali uspjeh, sugerirajući kako njihove snage samo što nisu ili već jesu ovladale Novigradom. Srpski reporteri izvještavali su doslovno s prvih linija bojišnice, sve ne bi li slika o vojnim uspjesima bila što bolja.

Primjerice, u prilogu RTS TV Novi Sad (http://www.youtube.com/watch?v=_-XJVzSd2Rc) novinarska ekipa došla je tijekom borbi na samu liniju te je nedaleko od njih prvo eksplodirao projektil maljutke, a uskoro su, ne završivši prilog, morali s bojišnice pobjeći „pod kišom granata i snajperskih kuršuma“.

Iako je hrvatska strana zbog negativnih iskustava iz Domovinskog rata uvela svojevrsnu medijsku blokadu tijekom napada i obrane Operacije Gusar, u jednom razdoblju ipak je dopustila snimanje priloga iz samog Novigrada ne bi li demantirala pobjedonosne priloge srpskih tv postaja. Boris Jacović, unatoč nevoljkosti, ipak je dopustio dolazak TV ekipe u Novigrad nekoliko puta:

„Dolazila je i gospođa Karuza s HTV-a, najprije nisam htio da nas snima jer mi uopće nije bilo do snimanja. Međutim, onda je nazvao Gotovina i rekao da dopustim jer neprijatelji tvrde već tjedan dana da je Novigrad u njihovom posjedu… Izjavio sam tada u kamere da smo mi ovdje došli skoro na ljetovanje i da nam nigdje nije bilo ugodnije, mada u stvarnosti situacija je bila bitno drugačija. Bilo je potpuno neizvjesno!“.

 

Unatoč neuspjesima, srpski mediji izvještavali su o velikim uspjesima tijekom dvotjedne opsade: „Poslije četverodnevnih borbi HV se povukla iz Novigrada… O potpunoj dezorganizaciji HV u rejonu Novigrada govori podatak da HV iz višeraketnih bacača gađa i svoje položaje… Po vojnim izvorima stanovništvo Šibenika, Biograda, Vodica i Zadra masovno bježi na otoke. U gradovima je ostala samo HV i pljačkaške bande“.

Nevjerojatne vijesti nizale su se dan za danom. Još 19. veljače, srpski su mediji tvrdili da je Novigrad u kontroli njihovih snaga.

 

 

Ipak, istovremeno se počinju emitirati vijesti drugačijeg karaktera, primjerice da je Hrvatska jače naoružana od Australije, a kojima je trebalo pripremiti javnost na još jedan vojni neuspjeh.

 

 

  1      2      3      4  

 

foto: 1. DPCM

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 316 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com