Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Hrvati i Bošnjaci brzo su reagirali, te je uz pomoć male skupine boraca pristiglih iz Slavonskog broda, napad odbijen
3.3.1992. ZAPOČELA VELIKOSRPSKA AGRESIJA NA BOSANSKU POSAVINU

Bosanski Brod

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Trećeg ožujka 1992. napadom na Bosanski Brod započela je otvorena velikosrpska agresija na prostor Bosanske Posavine, odnosno Bosne i Hercegovine.

 

Naime, bosanski Srbi reagirali su na uspješno provođenje referenduma o nezavisnosti te republike tako što su od početka ožujka na području Bosanskog Broda i u nekoliko gradova BiH postavili barikade.

...

Nakon što su, kao i nekoliko puta krajem veljače, dan ranije iznova djelovali minobacačima, snage JNA i domicilni Srbi 3. ožujka organizirali su i prvi pješački napad na grad iz naselja Brodskog Polja.

Vatra iz pješačkog naoružanja otvarana je po mostu preko rijeke Save i po zgradi u kojoj je smještena Policija. Ranjeno je šest građana Bosanskog Broda, a na stambenim i drugim objektima nanesena je veća materijalna šteta.

Iako se policija povukla s obrambenih punktova Hrvati i Bošnjaci brzo su reagirali, te je uz pomoć male skupine boraca pristiglih iz Slavonskog broda, napad odbijen.

 

Krizni štab općine Bosanski Brod uskoro osniva 101. bosanskobrodsku brigada HVO i izdaje zapovijed o mobilizaciji muškaraca od 18 do 50 godina starosti.

Iako su granate padale po civilnim objektima u gradu, a prvo je napadnuta policijska postaja, ključni cilj i strateški interes ovog i svih narednih napada bio je savski most.

Naime, zauzimanjem mosta, odnosno odsijecanjem od hrvatskog zaleđa, Srbi su računali da će ovo područje anektirati u već proglašenu oblast „SAO Sjevernu Bosnu“, odnosu u Srpsku Republiku BiH.

Nakon što je 3. ožujka 1992. u Bosanskoj Posavini započeo otvoreni rat, most na Savi postaje središnji cilj velikosrpske agresije na tom prostoru, čija se strateška važnost povećala uništenjem ostalih mostova od Slavonskog Broda nizvodno.

Most je postao najznačajnija logistička veza Hrvatske i napadnute Bosanske Posavine, ali i komunikacija putem koje je više 100 000 civila spašavalo živote bježeći od velikosrpske agresije.

 

Bosanska Posavina

 

 

 

 

foto: DPCM/srcshot YouTube

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 387 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com