Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Najveći ratni zločin njemačkih postrojbi i četnika tijekom Drugog svjetskog rata na dalmatinskim prostorima
POKOLJ PODNO KAMEŠNICE (ožujak 1944.)

Pokolj podno kamešnice

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Potkraj hladnog ožujka 1944. dogodio se jedan od najstrašnijih zločina na području Hrvatske u Drugom svjetskom ratu.

 

U vrlo kratkom razdoblju od 25. do 29. ožujka pripadnici postrojbi 118., 369. „Vražje“ i 7. SS divizije Princ Eugen, u suradnji s četničkim postrojbama masakrirali su oko 1500 Hrvata, uglavnom žena, djece i staraca iz sela na lijevoj obali rijeke Cetine podno planine Kamešnica: Doci Donji, Gala, Otok, Ruda, Podi, Krivodol, Rože, Voštane i Ljut.

...

Zločin se dogodio u sklopu velike vojne operacije protiv partizana prema zapovijedi njemačkog generala Lothara Rendulich. Nijemci su se naime bojali savezničkog iskrcavanja na Jadranu pa su nasilno iselili stanovništvo s otoka i priobalja, dok su im u zaleđu opasnost predstavljali partizani.

Zbog gubitaka koje su trpjeli Nijemci su pokrenuli odmazdu. Njemačke postrojbe djelovale su sustavno.

 

Prethodnice bi prolazile po selima i uvjeravale stanovništvo da prolazak njemačkih postrojbi neće utjecati na njihovu sigurnost. Glavnina pristiglih snaga potom je blokirala ulaze sela, na prijevaru okupila seljane i pristupile egzekucijama. Mrtva tijela civila i kuće zapaljeni su.

 

Bio je to najveći zločin tijekom Drugog svjetskog rata na dalmatinskim prostorima. Od njih spomenuta se sela nikada nisu obnovila, a neka su danas potpuno iseljena.

Zbog razmjera ovako brutalnog zločina, osnovano je istražno povjerenstvo, a lokalne, potom i najviše vojno-političke instance NDH oštro su prosvjedovale kod njemačkih saveznika, koji su pak čvrsto zaštitili odgovorne za zločin.

Na temelju zapisa rijetkih preživjelih svjedoka, ostao je spomen na sustavno izvršen ratni zločin njemačkih postrojbi i četnika.

 

 

Nakon okončanja rata komunističke vlasti drastično su, strijeljanjima kaznile pripadnike ustaške vojnice s tog područja, čak i svećenike-franjevce, no istinski zločinci i odgovorni zapovjednici nikad nisu odgovarali.

 

Kasnije taj zločin počinjen nad civilima Hrvatima nije bio od interesa politike i javnosti, a ista sudbina prati ovu tragediju i od uspostave samostalne države Hrvatske.

 

 

 

foto: DPCM/VP

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 270 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com