Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Granate su ubile 26 i ranile preko stotinu Sarajlija; u S. Brodu od neprijateljske granate poginulo troje djece, a desetero ih je teško ranjeno
Zločini na Ferhadiji i u Slavonskom Brodu (27.5.1992.)

Ferhadija

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Oko 10 sati 27. svibnja 1992. srpske snage ispalile su tri minobacačke granate na više od stotinu Sarajlija koji su u redu čekali da kupe kruh u Ulici Vase Miškina. Istoga dana, 27. svibnja 1992., civili su stradali i u Slavonskom Brodu.

 

Granate su ubile 26 i ranile preko stotinu ljudi, a snajperisti su gađali i vozila Hitne pomoći koja su pokušavala doći do preživjelih.

...

Prizori ranjenih koji su ležali na ulici i zapomagali dok su televizijske kamere snimale njihovu agoniju užasnuli su svijet i ubrzali odluku Međunarodne zajednice da izglasuje sankcije Jugoslaviji.

Sarajlije su tijekom opsade grada satima stajali u dugim redovima ne bi li nabavili osnovne namirnice, posebno kruh i vodu.

Nakon masakra u svibnju 1992. velika stradanja civila ponovila su se još nekoliko puta. U minobacačkim napadima na tržnici Markale 1994. i 1995., bilo je još više žrtava.

Zanimljivo, ratni i politički vođe bosanskih Srba godinama poriču srpsku krivnju za napade, tvrdeći da su ih organizirali sami Bošnjaci kako bi međunarodna javnost suosjećala s njima.

To su uz pomoć balističara pokušavali dokazati i tijekom suđenja Ratku Mladiću na sudu za ratne zločine u Haagu.

 

 

Istoga dana, 27. svibnja 1992., civili su stradali i u Slavonskom Brodu

Od neprijateljske granate poginulo je troje djece, a desetero ih je teško ranjeno dok su se igrala na dječjem igralištu na Plavom polju.

Srpski je agresor tijekom cijelog svibnja nemilice zrakoplovima i topništvom napadao Slavonski Brod. Stradao je velik broj civila, među njima i mnogo djece.

Nažalost, za dvadeset i sedmero djece koja su 1992. poginula u tim napadima nitko nije kazneno odgovarao, kao uostalom ni za više od 400 maloljetnika koji su zbog velikosrpske agresije na Hrvatsku poginuli tijekom Domovinskog rata.

 

 

 

foto: 1. DPCM/source.ba

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 514 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com