Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Za razliku od Hrvata koji su ustrojili HVO i oružano se odupirali velikosrpskim udarima, bošnjački čelnici previše su kalkulirali s opcijama ulaska u otvoreni sukob
Akt o ratu u BiH (20.6.1992.) - prilično zakašnjela odluka

Alija Izetbegović

 

U vihoru rata

 

 

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine 20. lipnja 1992. donijelo je Odluku o proglašenju ratnog stanja na teritoriju BiH.

 

Uz to što je proglašena opća mobilizacija uvedena je i radna obaveza, a Srbija, Crna Gora, Jugoslavenska narodna armija i ekstremni dio Srpske demokratske stranke proglašeni su agresorima.

...

Iako je rat već skoro tri mjeseca bjesnio na najvećem dijelu teritorija BiH, službeno Sarajevo tek je ovim odlukama međunarodnoj zajednici dalo do znanja da je BiH kao suverena država na koju je izvedena agresija primorana voditi obrambeni rat.

 

Otada Predsjedništvo BiH djeluje kao Vrhovna komanda, a predsjednik Alija Izetbegović postaje vrhovni zapovjednik oružanih snaga, preustrojenih iz Teritorijalne obrane u Armiju BiH.

Bile su to prilično zakašnjele odluke jer, za razliku od Hrvata koji su ustrojili Hrvatsko vijeće obrane i oružano se odupirali velikosrpskim udarima na područja gdje su činili većinu, bošnjački čelnici previše su kalkulirali s opcijama ulaska u otvoreni sukob, pogrešno se uzdajući u mogućnost mirnog rješenja.

 

Ipak Bošnjaci nisu potpuno nespremni dočekali rat jer su još sredinom 1991. osnovali Patriotsku ligu, prvu stranačku formaciju u BiH, koja je već do veljače 1992. brojila gotovo 100 tisuća naoružanih ljudi, ustrojenih u devet regionalnih i 103 općinska štaba te veliki broj različitih postrojbi.

Republika Hrvatska u prvim tjednima rata pomogla je BiH u zbrinjavanju desetaka tisuća izbjeglica, ali i vojno dopuštajući ustrojavanje i obuku postrojbi TO-a BiH na svom teritoriju.

 

Tako je na Zagrebačkom velesajmu osnovan 1. krajiški bataljun koji je otišao u Travnik, a u Klani kod Rijeke 7. krajiška brigada.

 

Sve to nije bilo dovoljno jer je velikosrpska agresija paralizirala susjednu državu i jasno najavila da će rat u BiH odnijeti daleko veći broj žrtava nego rat koji je zahvatio Hrvatsku.

 

 

 

foto: 1. DPCM/vecernji.hr

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 295 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com