Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Ilok je bio u potpunom okruženju, a u okolnim hrvatskim selima Bapskoj, Šarengradu, Sotinu i drugima već su počinjeni brojni zločini
17. listopad 1991. Iločani odbili život pod okupacijom i otišli u progonstvo
 
Ilok

 

U vihoru rata

 

 

 

17. listopada 1991., u prisutnosti europskih promatrača, Ilok je napustila duga kolona prognanika.

 

Bio je to rasplet velikosrpskih prijetnji izrečenih još u travnju na skupu u obližnjem Jagodnjaku gdje je Milan Paroški, zastupnik u parlamentu Srbije, izjavio: „One koji kažu da ovo nije srpsko možete ubiti kao kera“.

...

Borbe u Iloku započele su u ljeto, a kulminirale 8. srpnja kada su most na Dunavu prešla četiri tenka JNA i namjerno pregazila policijsko vozilo, usmrtivši jednog i ranivši tri policajca.

Reagirali su pripadnici 3. bojne 1. brigade ZNG-a te je pogotkom iz raketnog bacača Zoltan Hadrava uništio prvi tenk u Domovinskom ratu, nakon čega su se ostali povukli.

Ipak napadi na područje Srijema i Baranje nastavljaju se. Okolna mjesta redom bivaju okupirana, a nakon pokolja u obližnjem Lovasu početkom listopada, branitelji Iloka dobili su od JNA ultimatum da se predaju.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Ilok je bio u potpunom okruženju, a u okolnim hrvatskim selima Bapskoj, Šarengradu, Sotinu i drugima već su počinjeni brojni zločini.

Pod takvim pritiskom Iločani su se na referendumu 13. listopada većinski odlučili za progonstvo, a ne za život pod okupacijom.

Većina branitelja iz 1. brigade „Tigrova“ te nekoliko Iločana nisu vjerovali agresoru i pošli su u opasan proboj. Izbjegavali su naseljena mjesta, krećući su se uglavnom noću, gotovo sve vrijeme preko srpskog teritorija.

Iako jedno vrijeme razdvojeni, i uz okršaje sa srpskim stražama, u noći 18. listopada stigli su bez gubitaka do Apševaca. Svi ostali, kolona od 8000 civila, krenuli su na dugačak put u slobodu dan prije, a potresne scene ove izbjegličke krize obišle su Hrvatsku i svijet.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 

Čim je kolona napustila Ilok, paravojne četničke formacije krenule su s pljačkanjem i paleži praznih kuća. Srbijanski tisak euforično je prikazivao kako je Ilok oslobođen te optuživao „ustaše“ kao krivce za progon.

 

 

Povratak prognanih Iločana bio je moguć tek nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma i mirne reintegracije 1997.

 

foto: 1. DPCM/Zdenko Dobošević

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 317 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com