Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Još za trajanja smotre hrvatska strana na vrlo zanimljiv način uputila je "čestitku" pobunjenicima
Vojna parada Vidovdan '95 (4/4)

Vojna parada Vidovdan '95

 

Mile Martić pozdravio je vojsku poklikom: „Pomoz Bog junaci!“,  a nakon odziva: „Bog ti pomogao!“ uslijedio je ceremonijalni dio vojne parade. Poligonom je prodefilirao „zastavni vod“ (počasni vod), potom je intonirana himna „Bože pravde“, te je nakon održane minute šutnje za poginule uslijedio najsvečaniji čin: dodjeljivanje ratnih zastava zapovjednicima postrojbi.

Bogdan Rkman impresioniran viđenim komentirao je: „Nadajmo se da će ipak ove ratne zastave koje će danas biti posvećene biti zastave slave, zastave uspjeha i zastave koje će simbolizirati stvaranje jedinstvene srpske države u kojoj će današnja Republika Srpska Krajina biti najzapadniji dio te svete zemlje“.

Ratne zastave Korpusa u podužem obredu posvetio je episkop gornjokarlovački Nikanor, a potom je Mile Martić zastave podijelio zapovjednicima brigada: potpukovniku Milošu Cvjetičaninu (komandant 2. gardijske brigade), pukovniku Stanku Letiću (komandant 2. oklopne brigade), potpukovniku Nikoli Gruboroviću (komandant 71. Specijalne brigade), pukovniku Jovi Mamuli (komandant škole rezervnih oficira „1300 kaplara“). Komandanta Korpusa, Milorada Stupara, Martić je posebnim ukazom promaknuo u čin general-majora. Osim Stupara, unaprijeđen je veći broj časnika i dočasnika SVK, a po završetku promocija postrojene pješačke jedinice udaljile su se na početna mjesta predviđena za početak vojnog mimohoda cjelokupnih snaga korpusa.

Prvi je poligonom u motornom vozilu prošao komandant korpusa, Milorad Stupar, iza njega stupao je „zastavni vod“. Konačno, uslijedio je mimohod snaga korpusa. Prvi ešalon koji je stupao predstavljao je školstvo SVK (više vojnih škola na području RSK). Njega je predvodio major Aleksa Čugalj, cijenjeni ratnik u borbama na području Dalmacije, Like i Dalmacije, koji se istaknuo u proboju Koridora. Miloš Cvjetičanin kao komandant 2. gardijske brigade korpusa predvodio je najbrojniji ešalon pješačkih snaga, u sklopu kojega i jedinice za posebne namjene.

Komentator Rkman bio je vidno zadovoljan držanjem pješačkih snaga korpusa: „Upravo vidite ova mlada, ali ipak ozbiljna i odlučna  lica koji su spremni da ulože sve pa možda i ono najvrednije u temelje nove države, u temelje sada već postojeće, a nadajmo se uskoro i međunarodno priznate Republike Srpske Krajine“. Poslije njih stupao je ešalon postrojbi MUP-a u sastavu Korpusa koje predvodio major Dušan Momčilović.

Kao posebnost parade može se navesti da je iza krajinskih milicajaca stupao ešalon žena-boraca, potom i vremešnijih pripadnika Teritorijalne obrane. Iza njih slijedili su pripadnici 107. Nastavnog centra „Alfa“ iz Bruške, predvođeni Draganom Vasiljkovićem. Prolazak „Alfi“ i „Kapetana Dragana“ izazvao je nemjerljivo najveći pljesak okupljenih. Kao posljednja postrojba pješačkih snaga poligonom je prošao ešalon vojne policije.

Bogdan Rkman njihov prolazak iskoristio je za uobičajenu propagandnu notu protiv Republike Hrvatske:

„Jedinicu Vojne policije predvodi mladi poručnik Zoran Vujičić koji je kao i mnoge druge starješine, kao i mnogi Srbi morao pred najezdom ustaštva i ustašije napustiti sve ono što je sticao u bivšoj Republici Hrvatskoj“.

Nakon stupanja pješačkih snaga, poligonom su se počele kretati oklopno-mehanizirane postrojbe. Detaljan slijed opisan je identično u Novakovićevoj knjizi, kao i u listu „Vojska krajine“: „Ešalon motorizovanih jedinica sa podešalonima: artiljerijskih jedinica, koji je predvodio potpukovnik Nikola Gruborović (pokazan je dio borbenih sredstava: minobacač 120 mm, top T-12 (100 mm), protivoklopna lansirna oruđa M-83, haubice D-30 (122 mm), haubice 155 mm, topovi M-46 (130 mm), višecjevni bacači raketa tipa „Oganj“, bacač bombi „Košava“ i podešalon jedinice protivvazdušne odbrane na čelu sa potpukovnikom Milošem Tomaševićem i kapetanom prve klase Jovanom Krklješom, komandantom Diviziona PVO KSJ (prikazani su: BOV 20/3 mm, „PRAGE“ 30/2 mm, protivavionski top 40 mm tipa „BOFORS“, raketni sustav „STRELA-1M, protivvazdušni sistemi „IGLA“, K-13“ „KUB“ i raketa „K-15“ pod imenom Krajina“.

Prolazak ovih jedinica oduševio je i Bogdana Rkmana koji je razgaljeno komentirao: „Upravo ispred vas prolazi sistem „PRAGA“, jedno od najmoćnijih protuvazdušnih oruđa. Ima slične karakteristike kao protuoklopno vozilo BOV. Za „PRAGU“ kažu vojni teoretičari da ako njome rukuje dobar vojnik, dobar strelac, dobar operater da na velikoj udaljenosti može da pogodi čak i kutiju od šibica. Da li je tako uvjerili su se naši neprijatelji“. Izvjestitelj „Vojske krajine“ nadopunio je pak Novakovićevu tvrdnju kako je prikazan tek dio sredstava, obmanjujući čitatelje kako SVK raspolaže još moćnijim oružanim adutima: „U podešalonima prikazan je dio borbenih sredstava kojima raspolaže KSJ. I naši neprijatelji kojima je pruženo zadovoljstvo da gledaju direktan prenos sa Vidovdanske smotre u Slunju, znaju da na ovoj paradi nije pokazano sve što im se razbilo o glavu“.

Potom je uslijedio ešalon oklopno-mehaniziranih snaga na čelu s pukovnikom Stankom Letićem. Poligonom su prošli tenkovi M-84, gusjenično borbeno vozilo „Amfibija“, tenk za izvlačenje, tenk dizalica i tenk nosač lansirnog mosta. Na kraju, nakon pješačkih snaga i moćnog oklopa poligonom su u vozilima prošle manje elitne skupine, ešalon za logistiku i političku podršku pod zapovijedanjem pukovnika Branka Kozline. I konačno, uslijedio je vrhunac vojne parade: „nastupile su helikopterske, avijacijske i padobranske jedinice sa avionima „Orao“, „Jastreb“ i helikopterima „MI-8“ i „Gazela“. Grupa padobranaca sa zastavama i oznakama krajiških jedinica izvela je skok ispred svečane bine, a na kraju je avion „Utva“ letio sa razvijenom državnom zastavom Republike Srpske Krajine“. Zadovoljan, general Mrkšić na kraju je poručio javnosti: „Moja poruka je da je ovo samo deo snaga i sredstava koje smo pokazali. Više neće moći biti od stane našeg neprijatelja uzimanja parče po parče našeg teritorija. Morati će se sresti sa jednom pokretnom, elitnom jedinicom koja je u stanju da spreči zauzimanje prostora. Ako treba i da povrati sve izgubljene prostore!“. Zadovoljni Mrkšić, zajedno sa zagrljenim Milanom Martićem i gornjokarlovačkim vladikom Nikanorom, u pratnji uglednika polako se uputio s poligona. Razišao se i dio okupljenih dok su mnogi ostali uživati u pjesmama „Minđušara“ i nastupima sličnih izvođača lakih nota. Ostaje pitanje u kojoj mjeri su pobunjeni Srbi pošli kućama uvjereni u ostvarenje Mrkšićeve želje izrečene tijekom parade: „Želim svima da naredni Vidovdan dočekamo ujedinjeni u jednoj srpskoj državi“.

Ipak, snovi o „Velikoj Srbiji“ rasplinuli su se već za nešto više od mjesec dana u briljantno izvedenoj oslobodilačkoj operaciji Oluja.

 

„Hrvatska čestitka“ za vojnu paradu

Još za trajanja smotre hrvatska strana na vrlo zanimljiv način uputila je „čestitku“ pobunjenicima. Pripadnici 280. voda bespilotnih letjelica Glavnog stožera Hrvatske vojske iz zraka su ispustili gomilu letaka na kojima je bila utisnuta znakovita poruka. Postrojba je nastala od pripadnika desetine bespilotnih letjelica 108. brigade, ustrojena kao vod u čijem sastavu je djelovalo 60 ljudi. Ustrojeni su tijekom obrane operacije Maslenica (ožujak 93.). Jedan sustav stalno je bio prisutan na području Zadar-Split, a ostali sustavi pokrivali su cijelo bojište. Uzak krug ljudi bio je uključen u usavršavanje letjelica, što je rezultiralo vrlo brzim tempom napretka.

Pobunjeni Srbi zbog tehničkih problema pronašli su dvije letjelice, ali nisu mogli doskočiti činjenici da su nadgledani na taj način, dočim oni nisu imali razvijen ovakav sustav prikupljanja podataka. Zapovjednik postrojbe, Milivoj Hucaljuk, osmislio je ideju kako „uveličati“ proslavu kod Slunja.

 

„Dan ranije održavala se generalna proba mimohoda. Mi smo to nadgledali, osmotrili, fotografirali. Navečer smo sletjeli u Ogulin i vratili se u bazu u Zagreb. Znajući da ćemo sutra letjeti na istu zadaću, predložio sam da nakon što odradimo posao poručimo Srbima da smo iznad, da ih gledamo. Ideju sam iznio Načelniku obavještajne službe, admiralu Domazetu i do njezine realizacije prošlo je manje 24 sata. Dobili smo suglasnost za jednu od varijanti poruke i dogovorili smo da bacimo letke na kojima je otisnut hrvatski grb i napisano flomasterom: „28. lipanj 1995.“. Original je bio u boji, stavili smo ga u kopirni aparat i iz jednog A4 iskopirali smo po stranici 4 letka, prerezali ih škarama i iz 200 papira dobili 800 letaka. Nije to bilo jednostavno izbaciti jer morala se izračunati visina leta, brzina vjetra po visini,brzina padanja prije odredjivanja točke izbacivanja. Od meteo službe uzeo sam podatke o visinskom vjetru, izračunao na kojoj visini treba izbaciti da padnu na području poligona. Tehnički dio zadaće odradio je kolega Tomislav Margetić. On je konstruirao mehanizam za odbacivanje, jer bespilotna letjelica nije napravljena za tu namjenu. Pilot Milivoj Terček imao je nimalo lagan posao na polijetanju da sve to podigne u zrak, jer sad je to već bio prilično težak teret, a polijetali smo s vrlo kratkog uzletišta s kojega je i uobičajeno polijetanje bilo rizično za letjelicu...Tijekom noći sve smo napravili, pripremili i bez probnog leta krenuli izvršiti naum. Za vrijeme mimohoda snimili smo sve što je trebalo, a pred kraj ceremonije smo se usmjerili na poziciju za odbacivanje i izbacili teret. Poslije su nam kolege iz Elektronskog izviđanja potvrdili da su uhvatili njihovu komunikaciju gdje govore da je nešto iznad njih“.  

 

Ipak, mnogo važnije od ove duhovite diverzije bilo je djelovanje voda bespilotnih letjelica, koji su od operacije Bljesak gdje su prvi puta iskušali način izviđanja i obavještavanja u realnom vremenu (snimanje kamerom umjesto fotografiranjem), tijekom Oluje usavršili metodu do te mjere da je slika onoga što kamera letjelice snima praktično odmah bila dostupna i načelnicima topništva Hrvatske vojske.

 

  1. dio           2.dio           3. dio  

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj, povjesničar

foto: 1. UCM

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 238 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com