Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

RATOVI

U VIHORU RATA
Velika pobjeda bojovnika sa sjevera i juga Hrvatske nad srpskom vojskom
1. srpnja 1992. - OPERACIJA "TIGAR"

Operacija Tigar

 

U vihoru rata

 

 

Nakon niza uspješnih akcija na Južnom bojištu, provedenih tijekom svibnja i lipnja, Hrvatska vojska započela je 1. srpnja 1992. operaciju „Tigar“ koja je uspješno okončana do 13. srpnja 1992.

 

Primarni cilj bio je ovladati visovima iznad Dubrovnika, potisnuti okupatora na južni rub Popova polja te uspostaviti položaje za oslobađanje Konavala.

...

Nositelji operacije bili su 1., 2. i 4. gardijska brigada. Najzahtjevniju zadaću izvršila je 3. bojna 4. brigade koja je više puta napadala Golubov Kamen, golemi brdski masiv koji je agresoru omogućavao kontrolu jedine prometnice prema Dubrovniku.

 

U teškim borbama poginulo je 11 pripadnika 4. brigade.

 

1. brigada uspješno je oslobađala prostor od Slanog prema Popovom polju, unatoč tome što je okupator pružio žilav otpor za svaku kotu, izvodeći protunapade.

„Tigrovi“ su uz gubitke ostvarili ciljeve pri čemu se kao vrstan zapovjednik istaknuo Damir Tomljanović Gavran.

Vrlo zahtjevnu zadaću, uz 10 poginulih pripadnika u teškim borbama, odradila je 2. brigada „Gromovi“ koji su zauzeli važno uporište Ivanicu.

Specijalna postrojba Glavnog stožera bojna Zrinski također je imala značajnu ulogu u napadajnim akcijama, a napredovanje gardijskih brigada pratile su i osiguravale pričuvne postrojbe Hrvatske vojske.

U operaciji „Tigar“ po prvi puta djelovali su MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a oklopništvo je ostvarilo prave podvige, napose u borbama za selo Uskoplje i Ivanjicu gdje je trebalo probiti baražnu vatru srpskog topništva.

Unatoč teško prohodnom brdskom terenu zapovjednik oklopne satnije 4. brigade Andrija Matijaš Pauk organizirao je tenkovski napad putem stare pruge Uskoplje - Dubrovnik, pri čemu su ciljevi gađani izravno u pokretu i u roku od jednog sata razbijen je centar neprijateljskog topništva, a što je omogućilo napredovanje 2. i 4. brigade prema Ivanjici.

 

Uslijedili su osvetnički udari topništva agresora, ali bez učinka jer operacija „Tigar“ bila je tek jedna u nizu mukotrpno odrađenih etapa koje su rezultirale oslobađanjem cijelog dubrovačkog zaleđa.

 

 

 

foto: 1. DPCM

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 236 gostiju i nema članova online

A- A A+
U kriznom je vremenu najvažnije imati:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com